2D-animatie VS 3D-animatie: wat de nieuwe Lion King ervan heeft geleerd

2D-animatie versus 3D-animatie is een bekend twistpunt onder animatoren, kunstenaars, regisseurs en creatieven van allerlei pluimage. Sommigen pleiten voor beknopt 2D, anderen voor het realisme van 3D. Wat is nu nog cooler? Of over smaken valt niet te twisten?

Medio juli 2019 verscheen een remake van de klassieke animatiefilm The Lion King uit 1994, waarbij de traditionele cartooneske 2d-animatie werd vervangen door extreem realistische computergegenereerde 3d-animatie. Waarom zijn critici en de helft van het publiek niet blij, en welke conclusie moet je uit dit verhaal trekken als je in de videoproductie zit?

Soulvol vs realistisch

In het openbaar en op forums gewijd aan CG en video-ontwerp wordt in vervoering gesproken over de film. De makers van de film hebben een nieuwe hoogte bereikt in de schoonheid van 3d-animatie! Simulatie van water, wol, natte wol. Alles is zo realistisch, alsof je niet naar een tekenfilm kijkt, maar naar een verhaal op het kanaal Animal Planet. Het is eng om je voor te stellen hoeveel miljoenen hieraan zijn uitgegeven, en hoe lang het heeft geduurd om het allemaal te renderen….

Al het andere: plot, personages, dialogen, muziek bleef zoals in het origineel uit 1994 met 2D-animatie, omdat het origineel door iedereen geliefd was.

Waarom dan zoveel negatieve kritieken van critici en slechts 52% versheid op Rotten Tomatoes?

Het meest gehoorde commentaar is “zielloosheid, nul emoties”. De hele wereld huilde om de film uit 1994, ondanks de klassieke 2D-animatie. De nieuwe film, ondanks het fenomenale beeld, trekt niet aan de touwtjes van de ziel. Waarom?

Conclusie #1: Duurder en realistischer is niet altijd beter

Dit geldt zowel voor promotievideo’s als voor entertainmentprojecten.

Als de kijker naar 2D-animatie kijkt, schakelt hij zijn verbeelding in en vult hij de beelden in zijn hoofd aan. Dit creëert een gevoel van eigenaarschap over wat er gebeurt, iets wat volledig ontbrak in het hyperrealistische “The Lion King” 2019. Fantasie is indrukwekkender dan realisme. De denkbeeldige wereld is altijd dieper en interessanter dan de meest realistische 3D-modellen. In veel opzichten is dat de reden waarom uitlegvideo’s altijd in 2D-animatie worden gemaakt. Hier is het immers belangrijk dat de kijker het verhaal samen met de hoofdpersoon beleeft, zijn probleem voelt, zich verheugt over de oplossing.

De makers van de nieuwe Lion King wilden fantasie omzetten in werkelijkheid en daarmee het verhaal “breken”. Het was een vergissing.

Laten we eerlijk zijn, er was een soortgelijke episode in de geschiedenis van ons bedrijf. We maakten een mooie en dure 3D-animatievideo voor een klant, maar in de praktijk werkte het helemaal niet. Folders uitdelen in de foyer van een winkelcentrum had meer effect dan de video.

Conclusie 2: Bij het maken van een promotievideo moet je in de eerste plaats uitgaan van de behoeften van de klant, niet van het budget en de nieuwste technische mogelijkheden van machines en software. Door het spelletje “kijk eens hoe cool we het kunnen” te spelen, loopt een videoproductie het risico volledig langs het doel heen te schieten.

Daarom beginnen we het project met een briefing en een grondig gesprek over het bedrijf van de klant en hun verwachtingen van de video. We vragen naar de inhoud van de toekomstige video en hoe zij die voor zich zien.

Is het eigenlijk wel nodig om 2d-animatie en 3d-animatie tegenover elkaar te zetten?

Laten we nu onze aandacht afwenden van The Lion King en ons richten op een ander helder animatieproject, de film Spider-Man: Across Universes uit 2018.

Technisch gezien hebben we een levendig voorbeeld van hoe 2D- en 3D-animatie succesvol kunnen worden gecombineerd in één videosequentie. Een nieuwe trend op het gebied van video-ontwerp bloeit vlak voor onze ogen op – “2.5D”, waarin 3D-graphics worden bedekt met texturen uit stripboeken:

Stilistisch gezien is het een perfect voorbeeld van hoe de auteurs erin geslaagd zijn om het publiek een kleurrijk modern beeld te geven, maar om het veld voor de verbeelding te behouden, om die zeer warme komische sfeer te laten, waarvoor we in onze kindertijd zo van superhelden tekenfilms hielden. Hoewel de personages er bewust cartoonesk uitzien, roepen ze emoties op en leef je oprecht met ze mee. De kijker laat hun verhaal door zich heen gaan en voelt zich er zelf deelnemer aan.

Het resultaat is lovende kritieken en een waardering van 97% op Rotten Tomatoes.

Conclusie #3: De meeste trends komen naar videoreclame vanuit de grote bioscoop, wat betekent dat het combineren van 2D-animatie en 3D-animatie in de komende jaren alle kans heeft om het volgende grote ding te worden in videoproductie.

Conclusie

En tot slot nog iets over The Lion King. Netwerkgebruikers onder de design-enthousiastelingen suggereerden hoe de 3D-grafieken in de nieuwe film zouden kunnen worden bewerkt om het beeld hartverwarmender en suggestiever te maken – om er een beetje cartooneskerigheid aan toe te voegen.

De realistische 3D-stijl zelf is erg mooi, maar de makers hebben de aspiratie van het publiek om naar de favoriete tekenfilmfiguren uit de kindertijd te kijken in een nieuw jasje niet begrepen, in plaats van het feit te bewonderen dat de dieren net echt zijn geworden, alleen pratend.

Wat heeft dit hele verhaal te maken met videoreclame? Wat moet het ons leren?

Als we een promotievideo maken en kiezen tussen 2D-animatie en 3D, moet de belangrijkste vraag niet zijn “wat is trendy in de wereld van videodesign” of zelfs “wat is ons budget” (dit is de op één na belangrijkste factor), maar welke taak moet onze video oplossen? Wat moet het publiek begrijpen of voelen zodat ze ons geld willen geven?

Als de nadruk vooral ligt op het verhaal (vertellen over het product, de geest en verbeelding van de kijker aanspreken), dan is het beter om een 2D-animatie te gebruiken. Als het doel van de video is om de schaal te laten zien, om investeerders ervan te overtuigen dat we een solide bedrijf hebben dat zijn zaken kent – dan kiezen we voor realistische 3d-animatie. Maar 2.5D komt eraan en misschien hoef je helemaal niet te kiezen.

Gebruik de juiste artistieke en expressieve manieren om het verhaal aan de kijker over te brengen en moge u daarvan profiteren. Amen!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *