Hoe we een Apple-achtige commercial maakten.

De InstaGAME geanimeerde commercial is een van de meest ongewone gevallen in de geschiedenis van het bureau VideoZayats. En we zijn trots op het resultaat.

Wat is InstaGAME

Dit is een online trainingsspel om snel en gemakkelijk een Instagram-account te promoten. De speler krijgt 8 missies + 1 geheime missie aangeboden. Naarmate de gebruiker de missies voltooit, krijgt hij volgers en ontvangt hij van hen likes en opmerkingen. Zo verandert het routineproces van persoonlijke accountpromotie in een spannend avontuur.

Een strategie ontwikkelen

Om een jong actief publiek aan te trekken, zetten de collega’s van InstaGAME terecht in op videomarketing. In het voorjaar van 2019 benaderde de oprichter van het project, Evgeny Drannikov, ons. De opdracht was om twee geanimeerde video’s te maken.

De eerste is een capture clip. Een geanimeerde commercial van 1 minuut. Het was de bedoeling dat deze op Instagram, sociale netwerken en YouTube zou draaien om een “koud publiek” aan te trekken.

De tweede is een uitlegvideo van 2,5 minuut waarin meer in detail wordt uitgelegd hoe InstaGAME werkt voor geïnteresseerden.

NB: Dit is een levendig voorbeeld van wanneer de Klant begrijpt dat videomarketing het beste werkt in een complex en organisch moet passen in de algehele marketingstrategie van het bedrijf. En hiervoor wordt InstaGAME door ons geëerd en gerespecteerd.

Dat hebben we al gedaan

meer

600

van coole video’s.

Neem een kijkje!

Hé, waarom zou je een kopie van een kopie van een kopie van een kopie van een kopie maken?!

Soms heeft de klant bij het aanvragen van een videoproductie zelf geen idee hoe de toekomstige video eruit moet zien. In dit geval helpen we en bieden we verschillende voorbeelden in verschillende stijlen.

Maar in het geval van InstaGAME heeft de klant zelf de visie geschetst en referenties aangereikt om zich op te oriënteren. We namen als basis de video van InstaGAME’s directe concurrent, SocialBOX company. Het is schattig, maar het doet ergens aan denken, dachten we:

Na het bekijken van deze video met het oog van een ervaren art director, realiseerden we ons dat SocialBOX zelf geïnspireerd was door de video van iemand anders. Welke? De Apple commercial natuurlijk.

Het werk “Don`t Blink” uit 2016, later omgedoopt tot “Apple`s grote nieuws in 107 seconden” werd een mijlpaal in videoreclame. Het was daarna dat dynamische motion graphics reclamevideo’s snel aan populariteit begonnen te winnen. Het onnavolgbare origineel:

En hier is een video in dezelfde stijl, maar dan voor Tinkoff Bank. Hoewel de stijl over het algemeen consistent is, is de kwaliteit zelf minder:

Maar, zoals de oude grap, is er een nuance. Grote merken kunnen het zich veroorloven om anderhalf miljoen te geven voor een geanimeerde commercial zoals die van Apple, maar voor een jonge it-startup is dat een onaanvaardbare luxe.

En hier zitten we weer gevangen in de paradox van het denken van veel Klanten:

– We willen een commercial zoals die van Apple.
– Zo’n commercial kost 1,5 miljoen.
– Wij hebben 200.000, hooguit 300.000, maar maak het zoals die van Apple.

SocialBOX loste dit dilemma op een eenvoudige manier op – ze namen de Apple video en kopieerden die domweg (jongens, kom op, verander op zijn minst de muziek).

We besloten de andere kant op te gaan en stelden InstaGAME voor om geen kopie van een kopie van een kopie te maken, maar om hun eigen unieke project te maken.

NB: Als je creatieve commercials maakt, vooral video’s om de markt op te gaan, raden we je niet aan om goedkoop te zijn en te kopiëren. Je zult worden uitgelachen.

Laten we het op niveau doen

Nee, puur technisch gezien hadden we een 1-in-1 video kunnen maken zoals SocialBOX, maar we wilden geen kopie van een kopie van een kopie maken. Ons vervloekte video perfectionisme en artistieke smaak!

De oplossing is gevonden!

Na een reeks grondige brainstormsessies met het team vonden we een originele oplossing. Ze besloten om de commerciële animatie in 3D te maken en de objecten zo cool mogelijk te renderen. Om de kwaliteit van de originele Apple zo dicht mogelijk te benaderen.

Hieronder staan ter vergelijking twee illustraties uit de video van Apple en SocialBOX. Let op het niveau van uitwerking van het Iphone 3D model:

We besloten om de animatie nog dynamischer te maken, dus verhoogden we het aantal scènes. Samen met overgangen kregen we in totaal ongeveer 70-80 frames. In de eerste versie van de animatiefilm waren er, net als in standaard reclameanimaties, 20-30 frames.

Om belangrijke scènes met de klant goed te keuren, werd een ruw storyboard geschetst:

Nadat we het “groene licht” van de klant hadden gekregen, ontwikkelden we een nieuw ontwerp vanuit het niets en maakten we meer dan 50 styleframes:

Om eerlijk te zijn heeft niemand ons dat gevraagd. We zouden gewoon nog een SocialBOX kunnen maken, het geld opstrijken en gelukkig zijn.

Maar dat is het soort team dat we zijn. We houden meer van wat we doen dan van geld. Als er een kans is om iets cools en unieks te doen, dan doen we dat. Soms zelfs ten koste van onze eigen portemonnee.

Nee, we zijn niet altruïstisch, we geloven gewoon dat een goede zaak in de portefeuille en een goede reputatie zich in de toekomst honderdvoudig terugbetalen.

Trouwens, om een originele geanimeerde commercial te maken, moesten we ook onze standaard pijplijnen veranderen.

Meestal nemen we eerst de voice-over op, dan maken we animaties en in de laatste fase werken we met geluid.

In dit geval moet de hele “ruggengraat” van een creatieve commercial gebaseerd zijn op muziek. Daarom kozen we eerst een dynamische compositie, die later werd gebruikt als de ruggengraat van de video.

Waar komt het op neer?

Het hele werk aan de InstaGAME geanimeerde commercial nam 3,5 maand in beslag en dit is het resultaat:

Tot slot willen we nog vermelden dat we verschillende versies van de video met voice-over hebben gemaakt, omdat de klant een video met voice-over wilde, zoals in SocialBOX. Zelf vinden we de versie zonder voice-over beter.

Er werd 3,5 maand gewerkt.

De klant ontving een product waarvan de kwaliteit vele malen hoger was dan aangegeven. En liet een recensie achter:

De winstgevendheid van het project voor het bureau is nul roebel, als je de toevoeging van nog een coole creatieve commercial aan het portfolio niet meetelt.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *