Hoe kies je de juiste voorbeelden voor je toekomstige videoclip?

Hoe maak je een promotievideo zodat de klant hem zeker leuk vindt? Natuurlijk, vraag de klant om een paar video’s te sturen die indruk op hem hebben gemaakt en maak een video in dezelfde stijl!

Het lijkt een voor de hand liggende manier van doen, maar het is een hele sluwe. In dit artikel bespreken we waarom videoproducenten niet blindelings moeten afgaan op de smaak van de klant.

Het verschil tussen “ik wil” en “ik heb nodig” begrijpen

Dus de klant brengt een paar favoriete video’s mee en zegt “doe mij hetzelfde”. Hier is het heel belangrijk om te begrijpen wat de klant precies leuk vond. Waarschijnlijk was hij onder de indruk van enkele details: personages, mooie graphics, muziek, dynamiek of een creatief plot.

Er is een Engelse uitdrukking die “door de bomen het bos niet meer zien” heet, wat betekent dat je aandacht besteedt aan de details zonder het grote geheel te zien. Een van de meest gemaakte fouten bij videoproducties is het verschil niet zien tussen de wensen van de klant en zijn echte behoeften.

Stel je voor dat een klant naar een autoshowroom komt om een auto te kopen. Hij heeft “Fast and Furious” gezien en droomt nu van een gespierde sportwagen met glimmende chromen wielen, een carbon spoiler en een wit lederen interieur.

De klant is een rijke boer en heeft een auto nodig om aardappelen van de boerderij naar de markt te vervoeren over niet al te beste wegen. Objectief gezien zou een ruime pick-up met een robuuste ophanging veel geschikter zijn voor dit doel.

Als de salonmanager de echte behoeften van de klant niet heeft geïdentificeerd, maar gewoon heeft meegespeeld met zijn verlangens, zal de klant gewoon meer geld betalen voor een product dat hij niet nodig heeft. Waar hij snel spijt van zal krijgen en een wrok tegen de salon zal koesteren. Ze hebben hen verkocht in plaats van echt geholpen en geadviseerd.

Het is hetzelfde verhaal met videoproductiebedrijven die bang of niet bereid zijn om initiatief te nemen, maar liever gedachteloos de orders van de klant opvolgen.

Een goed voorbeeld: de makers van een slim logistiek merk zagen een dure imagevideo van een groot bedrijf op internet (meestal zijn dat degenen die een “wow-effect” veroorzaken), waren erg onder de indruk en vroegen om een reclamevideo in dezelfde trant te maken:

Tijdens de onderhandelingen werd duidelijk dat de belangrijkste taak niet het produceren van een wow-effect was, maar het uitleggen van de voordelen van de service aan potentiële klanten. En deze taak is opgelost met behulp van een fundamenteel ander type video – een verklarende video:

Conclusie: videoproductie is een relatief jonge industrie in ons land. Vaak begrijpt de klant niet welke soorten video, videostijlen en welke tools het meest geschikt zijn om een bepaald bedrijfsprobleem op te lossen. Hij is alleen gericht op de schoonheid van het beeld en in zijn zoektocht naar zijn “ik wil” kan hij een verkeerde afslag nemen. Daarom zijn wij professionals, om je te vertellen hoe je het moet doen.

Het was glad op papier

Het tweede punt waarom het beter is om de selectie van referenties aan een professional toe te vertrouwen, is de kwestie van technische implementatie. Stel dat een klant onze video over de vrachtwagenindustrie leuk vindt.

3D-modellen van treinen, vrachtwagens en vliegtuigen zien er indrukwekkend uit op het scherm en de klant vraagt om 1 op 1 van dezelfde video. Maar het probleem is dat de klant zich bezighoudt met de productie en levering van wegwerpverpakkingen. En dat zijn heel andere 3d-modellen en die moeten op een andere manier gedemonstreerd worden, bijvoorbeeld om de productielijn en het ontwikkelingsproces van zo’n verpakking te laten zien:

Conclusie: vertel ons in detail over je bedrijf, je product en de taak die de commercial moet oplossen. En dan zullen professionals hiervoor echt geschikte referenties kiezen.

Als je de vakman wilt helpen, loop dan niet in de weg

Bij het maken van video’s die 200.000r en meer kosten, wordt een art director bij het werk betrokken. Dit is een gekwalificeerde art director die honderden voltooide projecten en duizenden uren motion design op zijn naam heeft staan. Hij zit al jaren in het vak en heeft een uitstekend begrip van de huidige stijlen en trends. Met alle respect, zelfs de meest creatieve opdrachtgever heeft niet zo’n schat aan kennis over het onderwerp.

Zelfs als je als kind heel goed kon voetballen en de ster van de buurt was, zul je je zoon waarschijnlijk liever naar een gelauwerde coach uit Rusland brengen, die meer dan één topspeler heeft opgeleid, dan hem zelf te trainen. Een praktiserende professional is altijd nuttiger dan zelfs de meest capabele amateur.

Over zeer creatieve art directors

Het komt zelden voor, maar het tegenovergestelde gebeurt. Art directors laten zich te veel meeslepen door creativiteit en vergeten dat de belangrijkste taak van een commercial is om begrijpelijk te zijn voor het publiek en geld op te brengen voor de klant, niet om tot de verbeelding te spreken van de jury van het Cannes Festival. Dit is een klassieke “het beste is de vijand van het goede” situatie.

Daarom is werken met een videoproductiebureau de beste optie. We houden een balans tussen de wens van de klant, de verbeelding van de ontwerper en de zakelijke opportuniteit.

Conclusie: Het is duidelijk dat de uiteindelijke beslissing altijd aan de klant is, maar het is op zijn minst de moeite waard om rekening te houden met de suggestie van de art director. Maar fanatiek vasthouden aan je eigen optie betekent soms verspilling van het budget.

Hoe zit het dan met referentieselectie?

Een effectieve video is het resultaat van gezamenlijke inspanningen van de opdrachtnemer en de klant. Het is mogelijk en zelfs noodzakelijk om voorbeelden van je favoriete werk naar de klant te sturen, en het is niet zonder reden dat we een dergelijke clausule in onze opdracht hebben. Maar het is in de eerste plaats nodig zodat we de voorkeuren van de klant kunnen begrijpen, ze kunnen vergelijken met zijn zakelijke taken en, op basis van deze informatie, de klant iets echt relevants kunnen aanbieden.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *