Een videoclip nodig? Hoe je je baas overtuigt met feiten en cijfers

Een memo over waarom je een video nodig hebt voor je marketeer en regisseur.

Goedendag, collega-marketeer. Je beseft waarschijnlijk dat er in 2020 geen effectiever promotiekanaal is dan video (anders zou je deze blog niet lezen). En waarschijnlijk wil je ook een bonus voor het behalen en overtreffen van KPI’s.

Maar hier is het probleem, de baas is niet zo geïnteresseerd in marketingtrends en weet nog steeds niet zeker of een video wel nodig is. In deze tekst zullen we de belangrijkste bezwaren van bedrijfseigenaren opsplitsen en aan de hand van cijfers en feiten uiteenzetten waarom ze niet gerechtvaardigd zijn.

Beloof me dat als je besluit een video te boeken, je specifiek naar VideoZayats gaat. 😉

De mindset van een zakenman VS de mindset van een marketeer

Geef de baas niet de schuld, hij is niet retrograde en zeker niet dom (jij bent degene die voor hem werkt, niet andersom). Hij denkt gewoon als een typische ondernemer. Zijn brein is ontworpen om de winst te verhogen en de kosten te verlagen. En dat is nodig om de economie van het bedrijf hier en nu naar een plus te brengen. Je wilt ook betaald krijgen aan het einde van de maand, niet over zes maanden. En videomarketing is meestal een zaak van lange adem.

Je moet je baas dus overtuigen om vooruit te denken. Anders ga je over een jaar of twee op zoek naar een nieuwe baan. Maar je moet met hem praten in zijn taal. In de taal van duidelijk meetbare voordelen, niet “met de tijd meegaan” en andere demagogie.

Typische bezwaren van een zakenman die twijfelt waarom je een video zou moeten maken:

  • Het is duur
  • Ik weet niet zeker of dit kanaal geschikt is voor ons
  • Iedereen kent ons al en houdt van ons; het product verkoopt zichzelf
  • Voor dat geld huur ik liever een andere verkoper in.

Wat is het antwoord daarop?

Het is duur en wat als het niet werkt?

Het zijn vooral beeldvideo’s die duur zijn. Dergelijke video’s worden besteld door middelgrote en grote bedrijven die al een serieuze positie op de markt hebben ingenomen:

Voor een jonge startup of een bedrijf met een klein budget hoef je niet meteen groots in te zetten op videomarketing. Om dit kanaal te testen, volstaat een eenvoudige video met ongecompliceerde afbeeldingen die 1500-2000 dollar kost. Dit is het maandsalaris van een verkoper in een grote Russische stad. Als je ziet dat het werkt, kun je praten over serieuzere investeringen in video.

En als je je een groter hulpmiddel kunt veroorloven, bestel dan een videopresentatie. Dit hulpmiddel is het visitekaartje geworden van bedrijven in de 21e eeuw. Het zijn vooral kleine en middelgrote bedrijven die zo’n video nodig hebben.

Waarom weten we zeker dat het zal werken?

Als je een concreter voorbeeld in de Russische realiteit wilt, bekijk dan onze video voor de reisdienst “Edu Sam”:

Dit is een ongecompliceerde 2D-uitleg in vormanimatie. De klant spendeerde ongeveer 50.000 roebel aan het maken ervan. Maar al in de eerste maand nadat deze goedkope video aan de site was toegevoegd, steeg het aantal hits per maand van 25 naar 60. In geld uitgedrukt steeg het maandelijkse inkomen van de service van 13 500r naar 47 250r. Het blijkt dat de video zich al in de eerste maand bijna terugbetaalde, en tegen het einde van het jaar bracht elke geïnvesteerde roebel de klant 10 roebel op.

Of hier is een ander voorbeeld. Een videoreclame van één minuut voor de InstaGame-service. Het is een online trainingsspel om snel en gemakkelijk je Instagram-account te promoten.

De klant zelf kan ons meer vertellen over de resultaten dan wij:

Iedereen kent ons al

Het is cool dat je al een kernpubliek hebt. Maar waarom zou je er geen nieuwe bij krijgen, vooral als je in een zeer concurrerende niche werkt?

Yandex en Google lijken erop te wijzen dat elke website tegenwoordig een video nodig heeft en geven de voorkeur aan webbronnen met video-inhoud. Dit gebeurt omdat zoekmachine-algoritmen veel belang hechten aan gedragsfactoren, en de belangrijkste daarvan is hoe lang de gebruiker al op de site is.

Gemiddeld besteedt een gebruiker 2 keer meer tijd aan videocontent op dezelfde YouTube dan op andere sites, inclusief Google. Een duidelijk rapport over de meest bezochte sites van 2019 bewijst dit:

De gebruiker blijft minstens 1-2 minuten hangen op de hoofdpagina van de site. De zoekmachine houdt rekening met dit feit en zal zo’n site de volgende keer hoger in de uitvoer plaatsen.

En dan hebben we het er nog niet eens over dat de op één na populairste zoekmachine ter wereld tegenwoordig niet Yandex is, maar (verrassing!) YouTube. Twijfel je nog of je een video moet maken?

Geef een videorondleiding door je productiefaciliteit, laat zien hoe je product in realtime wordt gemaakt, houd wedstrijden of live vraag- en antwoordsessies. Zo laat je je klanten zien dat je ze waardeert. Het is hartverwarmender dan een standaard persbericht of aankondiging op je website.

Het is niet de reclame die geld oplevert, het zijn de verkopers. Ik zou liever een andere verkoper inhuren

Nee, het is niet beter. Laten we nog eens kijken naar de “Eet Jezelf” service. Toen het bedrijf een video met uitleg had, nam de werkdruk op de verkoopafdeling vele malen af. Een video is nodig om de conversie van de verkoopafdeling te verhogen en haar werk te optimaliseren. Een video is nodig om de conversie van de verkoopafdeling te verhogen en haar werk te optimaliseren.

Vroeger duurde het een uur voordat een manager aan een klant uitlegde hoe de service werkte. Met de komst van video is het niet langer nodig om 30 keer per dag hetzelfde te zeggen. Dit betekent dat verkopers meer tijd hebben om nieuwe klanten te werven.

Bovendien is video zelf een geweldig presentatiemiddel. In tegenstelling tot een beginnende manager raakt een roller niet in de war van prijzen en tarieven, raakt hij niet in de war bij het zien van een chagrijnige CEO, wordt hij niet ziek, komt hij niet in de file te staan, vraagt hij niet om loonsverhoging (hij hoeft zijn salaris helemaal niet elke maand te betalen) en rent hij niet weg naar de concurrent om de hele basis met zich mee te nemen.

Conclusie

Dat is alles, meneer de marketingman. Zie je, het is niet zo moeilijk om je baas ervan te overtuigen dat je een video nodig hebt die je portemonnee niet te hard raakt 🙂

Natuurlijk zijn niet alle video’s even nuttig, maar als je een video op de juiste plek bestelt, kun je er zeker van zijn dat de leidinggevende je een royale bonus zal geven omdat ze zelf het nut van de tool inzien.

Ja, en laat hem zich ook abonneren op onze blog om videomarketing te begrijpen op het niveau van een expert en niet te vallen voor de zoete beloften van infotsygan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *