12 klassieke stijlen voor motion design – de ultimatum-gids

Motion design loopt over de planeet!

Onze productiedirecteur Anton Posokhin heeft een gids samengesteld met klassieke en tegelijkertijd altijd actuele stijlen voor motion design. Bestudeer deze om te begrijpen welke motion video’s zeker zullen schieten! Of lees eerst ons inleidende artikel om meer te leren over motion design zelf.

1. Plat ontwerp (flat)

Flat design werd vooral populair in 2013, toen Apple iOS 7 uitbracht. Het belangrijkste kenmerk is minimalisme, een opzettelijke vereenvoudiging van objecten. Flat design maakt geen gebruik van textuureffecten, schaduwen, licht of 3D-elementen. Tegelijkertijd bevat het kleurenschema van flat design een verscheidenheid aan heldere, verzadigde kleuren en tinten.

Het resultaat van een dergelijk motion design ziet er stijlvol en duur uit, zonder de perceptie van de kijker te overladen met onnodige details. Het is geen wonder dat flat design vaak wordt gebruikt in explainer video’s en YouTube prerolls, waar je snel een grote hoeveelheid informatie moet overbrengen aan het publiek.

Om dezelfde redenen zijn flat design video’s zo geliefd bij innovatieve IT-gerelateerde bedrijven. Wie wil er nu niet zoals Apple zijn!

2. Lijnstijl (lijntekeningen)

Nog een variatie op het thema minimalisme in motion design, maar met heel andere accenten. In de stringstijl worden alle objecten getekend met dunne of dikke lijnen zonder vulling. Dit maakt het beeld zo beknopt mogelijk. Soms wordt lijntekening beschouwd als een soort plat ontwerp. Het belangrijkste doel is hetzelfde – de kijker niet afleiden van de belangrijkste elementen van het kader en belangrijke stellingen van de spreker.

Hier gebruiken we de klassieke stringstijl:

3. isometrisch (isometrisch).

Isometrie is een perspectief met drie zichtbare zijden van de figuur/het voorwerp en alle lijnen staan onder een hoek evenwijdig aan 30° en er zijn geen perspectivische sneden.
Het is alsof de camera vanuit de bovenste hoek van de kamer naar buiten kijkt en duidelijk gefixeerd is op één punt. Herinner je je de klassieke videogames in het RPG-genre? Veel daarvan zijn een klassiek voorbeeld van isometrische projectie.

Deze stijl werd oorspronkelijk gebruikt in technische tekeningen en werd later omarmd door motion designers.

Het grootste voordeel van de isometrische stijl is de veelzijdigheid. Het is geschikt voor zowel een video met uitleg als een videopresentatie van een bedrijf.

Beeldvideo van COLUMBIA TECH in isometrie:

En dit is ons werk, een scheldwoord voor het ICO-project MilkCoin:

4. Low-poly stijl (low-poly)

Het is een beetje symbolisch dat een van de meest modieuze, dure en veelgevraagde stijlen in modern motion design is ontstaan door de noodzaak… om geld te besparen. In de begindagen van 3D modelleren werden modellen met weinig polygonen gebruikt om machines te sparen. Tegenwoordig, in het tijdperk van superpresterende processors, zijn low-polygoonmodellen niet langer een noodzaak, maar een element van een speciale retro-chic.

Zo ziet de klassieke lowpoly-stijl eruit:

En dit is onze ervaring met het combineren van low-poly met isometrie:

5. Pixelafbeeldingen (8-16-bits)

Nog een stijl uit de “goed vergeten oude” serie. Waarom is motion design in de stijl van games op Dendy en Sega zo populair geworden in 2019? Misschien is het zout dat de jaren 90-generatie is opgegroeid tot het meest solvabele publiek. En hun nostalgie naar hun jeugd is nergens verdwenen. Kijk naar de volle zalen die al die “90s Superdiscos” verzamelen!

Daarnaast is pixelafbeelding een ideale optie voor industriële evenementen zoals gamefestivals, technologieconferenties, enz. Daarnaast wordt de eight-bit stijl gebruikt in reclame prerolls voor sociale netwerken en video hosting.

Onze casestudy is een bewegende video voor het Festival of Scale Hobbies “The Thing”:

6. Komische stijl (strips)

Zoals je gemakkelijk kunt raden, is deze stijl naar motion design gekomen vanuit stripboeken. Animatie is hier meestal eenvoudig. Er wordt niet ingezet op complexiteit, maar op originaliteit. Dit trekt vanaf de eerste seconden de aandacht van het publiek. Als de vorige stijlen van regels van minimalisme, dan hier komen in het spel zeer artistieke illustraties met het tekenen van de kleinste details. Daarom is er geen speciale bewegende animatie – de nadruk ligt op graphics.

Stripverhalen zijn perfect voor het ontwerpen van bedrijfsblogs. Vaak worden strips een onderdeel van de bedrijfscultuur van een bedrijf en worden ze op de voet gevolgd door honderden werknemers en duizenden potentiële klanten en partners.

Net als de vorige stijl is de komische stijl geweldig voor entertainment en educatieve formats, korte tv-reclames en sociale netwerken.

Hier is ons stripverhaal voor de oudejaarspromotie van het merk CANYON:

En hier is een voorbeeld van informatieve, educatieve inhoud in stripstijl:

7. Kalligrafie en het verschijnen van inkt in het kader

Motion designstijl, koel gemengd met een artistieke component. Inkten van verf verschijnen in het frame, die de getekende illustraties succesvol aanvullen. Voor het eerst werd een dergelijke oplossing toegepast door de makers van de film “Sherlock Holmes” van Guy Ritchie. De aftiteling gebruikte een mix van fotografie, inkttexturen, illustraties en kalligrafie:

De nieuwe trend werd meteen opgepikt door de ontwerpgemeenschap. Onze ervaring is dat deze stijl vaker wordt gebruikt in de non-profitsector.

Hier is bijvoorbeeld onze casestudy over het maken van een reeks video’s voor het Belgorod Staatsmuseum voor Volkscultuur:

8. Frame-voor-frame animatie (frame-voor-frame)

Een van de moeilijkste en meest moeizame stijlen, alleen al vanuit het oogpunt van productie. In feite is het niet zozeer een stijl van motion design, maar een apart genre – klassieke animatie. Elk frame wordt met de hand getekend! Geen wonder dat zo’n video veel geld kost.

Hoe meer frames per seconde, hoe vloeiender en realistischer de animatie eruitziet – meestal 24 frames per seconde. Soms wordt het aantal frames opzettelijk minder gemaakt om het effect van “cartoonesker” te bereiken en een unieke videostijl te krijgen die je bijblijft.

Een voorbeeld met 10-15 beelden per seconde:

Frame-voor-frame animatie wordt vaak gebruikt om projecten te maken met een humoristische component waarbij personages betrokken zijn. Het kan worden gebruikt voor tv-commercials of pre-rolls, of voor sociale video’s.

Als een aparte stijl van frameanimatie kan stop motion worden onderscheiden, wanneer de videosequentie bestaat uit een snelle verandering van statische fotografische beelden.

9. Pop-up animatie (pop-up)

De eerste associatie met het woord pop-up zijn pop-upvensters met advertenties in een internetbrowser. Later werd de term ook offline gebruikt. Seizoenswinkels die een paar weken letterlijk op dezelfde plek staan en dan ook weer snel verdwijnen, worden bijvoorbeeld Pop-up Stores genoemd. De pop-upstijl wordt vaak gebruikt in reclame voor consumptiegoederen:

En dit is ons geval, een animatie in pop-upstijl voor de redactie van het tijdschrift “President”:

10. “Ontwerp van vloeibare beweging (liquid motion)

Een van de belangrijkste trends in motion design van de afgelopen jaren, die in de nabije toekomst niet zal vertragen. Liquid motion is een animatiestijl die zich verwijdert van de realistische beweging van objecten en personages in het frame. In plaats van lijnen en geometrische vormen voor de overgang van de ene beweging naar de andere, worden “vloeiende” met karakteristieke spatten en druppels gebruikt.

In liquid motion worden verzadigde kleuren vaak “gespeeld”, wat het beeld nog aantrekkelijker maakt. Kijkers van video’s in vloeibare beweging kunnen een psychedelisch effect krijgen door plotselinge, snelle veranderingen, felle kleuren en morphing (transformatie van objecten van het ene in het andere)!

Een van ‘s werelds meest interessante gevallen in de stijl van vloeibare beweging:

11. televisieontwerp (broadcast design)

Het is een hele laag motion design die afkomstig is van televisie-uitzendingen. Alle splash pages van tv-programma’s, nieuwsuitzendingen en merkintermezzo’s die je op tv ziet, zijn broodcast-ontwerp:

Klassiek broadcast design is een dynamische camera, metaal, glas, verbluffende 3D-graphics met veel kleine grafische elementen (shures). Maar soms kan broadcast design ook zo zijn:

In Europa zijn kijkers meer geneigd tot minimalisme en eenvoud dan tot zware, gedetailleerde 3D-graphics, in tegenstelling tot ons Russen en Arabieren.

Nu stromen de visualisatieprincipes van de broodcast vloeiend over naar de commerciële sector. In een soortgelijke stijl bestellen bedrijven beeldvideo’s en geanimeerde logo’s voor zichzelf.

De drie belangrijkste criteria voor een goed televisieontwerp zijn camera, compositie en kleurenschema. Op dit gebied hebben we veel om over op te scheppen. Screensaver voor de internationale tentoonstelling en forum “ECOTECH-2017”:

En dit is de screensaver voor SIBUR Holding PJSC:

Het is niet ongewoon dat volwaardige videopresentaties worden gemaakt in de stijl van TV-design. Het Zwitserse bedrijf GFU SA benaderde ons vorig jaar alleen voor motion design:

12. 2D en 3D hybride (2D/3D hybride)

Na het doorslaande succes van Spider-Man: Across the Universe (2018) is de mode om 2D- en 3D-animatie te mixen het volgende grote ding geworden in de wereld van motion design. Soms is het niet zo makkelijk om te kiezen tussen cartooneske en een gevoel van verwondering, zoals in de kindertijd, waardoor 2D-animatie en een helder realistisch 3D-beeld. Nou, je hoeft niet meer te kiezen.

De combinatie van 2D en 3D zal in de nabije toekomst doorbreken van de grote bioscoop naar videoreclame. Alle industrie-experts zijn het hier unaniem over eens.

In plaats van een conclusie

De industrie voor motion design is dynamisch en altijd op zoek naar frisse ideeën! We sluiten niet uit dat er dit jaar al, na de release van de volgende kaskrakerfilm, een nieuwe trend in videodesign zal verschijnen die de markt zal doen exploderen. Maar tegelijkertijd blijven echt succesvolle oplossingen hier lang bestaan of krijgen ze na verloop van tijd een nieuwe look.

De doodle-videostijl bijvoorbeeld, die in 2014 razend populair was, is weliswaar niet meer het toppunt van de mode, maar wordt tot op de dag van vandaag met succes gebruikt op geschikte gebieden.

Of denk in ieder geval aan low-poly, dat oorspronkelijk werd geïntroduceerd vanwege industriële noodzaak, maar tegenwoordig tot de categorie kunst is gaan behoren.

De 12 hierboven genoemde stijlen zullen in de komende 3-5 jaar worden beschouwd als een goede toon in video-ontwerp en zullen een merkbare reactie van klanten opleveren.

Welke stijlen hebben we volgens jou overgeslagen? Schrijf in de comments! 😉


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *