Waarom animatie niet alleen relevant is voor kinderen, maar ook voor bedrijven

Volgens statistieken antwoordt ongeveer 95% van de respondenten positief op de vraag “Houdt u van tekenfilms?”. Het gaat niet alleen om kinderen: animatie is interessant voor mensen van alle leeftijden, waarschijnlijk omdat we allemaal uit de kindertijd komen. Voor welke doeleinden kan dit genre video worden gebruikt en waarom is het allang niet meer alleen voor “kinderen”?

№ 1. Volwassenen zijn kinderen in hart en nieren.

Waarom zou je het niet gebruiken in reclamecampagnes? Hoe serieus en zelfverzekerd iemand ook is, zijn ziel zal zeker beven bij het zien van een grappig getekend personage.

Stripfiguren roepen een gevoel van kindertijd op, worden geassocieerd met positieve dingen en zorgen voor een glimlach. Ze kunnen en moeten waar nodig worden gebruikt in reclamemateriaal. Bijvoorbeeld, zoals we tekenden in de video over “Chudesinka” melkrietjes met de hoofdpersoon Rostik:

№ 2. Met het animatieformaat kun je herkenbare personages creëren en het merk promoten.

Bedenk een memorabel stripfiguur, geef hem een naam en laat hem in alle video’s van je bedrijf verschijnen. Kijkers zullen het getekende personage onthouden, onbewust wachten tot hij op het scherm verschijnt en aandacht besteden aan je product als dat gebeurt. Het is niet eenvoudig om zo’n truc te herhalen met gewone videoreclame. Tenzij je een “ster” uitnodigt om de hoofdrol te spelen, maar de kosten van de video zullen, zoals je je realiseert, onbetaalbaar worden.

Zo bedacht het toonaangevende merk Rastishka in 2004 een cartoonachtige dinosaurus Dino om zijn product te personaliseren, wat nog steeds wordt geassocieerd met deze yoghurt. Vandaag de dag hoeft het bedrijf niet veel moeite te doen: de held met de letter D op zijn borst is bekend bij zowel volwassenen als kinderen. Hieronder zie je beelden van de allereerste reclame uit 2004:

In 2018 was Dino veranderd in het soort 3D-personage dat het publiek nog steeds goed herkent:

№ 3. Animatie helpt bij het leren.

Niet alleen kinderen leren, maar ook volwassenen. Over de hele wereld vinden voortdurend seminars, trainingen en cursussen plaats. Er is veel informatie, dus de makers van trainingsprogramma’s proberen videokanalen te gebruiken en het materiaal te visualiseren.

Een geanimeerde presentatie is gemakkelijker waar te nemen, zorgt voor een positieve stemming, ontspant en bevordert een betere opname van informatie. Bij het zien van tekenfilmfiguren kalmeert de kijker zonder het te merken. Gewend als hij is aan vriendelijke, schattige, ongecompliceerde tekenfilms in zijn kindertijd, voelt hij onbewust: tekenfilm – het is iets goeds en verwachten dat hij moeite doet is het niet waard.

Bijna elk onderwerp kan worden gepresenteerd als een geanimeerde video. Zoals we bijvoorbeeld hebben gedaan voor een Engelse taalschool:

№ 4. Met behulp van animatie is het gemakkelijk om reclame te maken voor immateriële objecten.

Als je voedsel produceert, kleding naait of machines maakt, toon je producten dan in een reclamespot. Hiervoor kun je altijd live beelden gebruiken. De situatie wordt ingewikkelder als je product een intellectuele dienst, een internetdienst of een start-up is – iets dat niet getoond en “gevoeld” kan worden.

In de verbeelding van animatoren komt elk bedrijf tot leven en wordt het werkelijkheid. Alles kan met de hand of met behulp van computerprogramma’s worden getekend.

Dit is hoe we reclame maken voor de rijschool “Akademika” in St. Petersburg met behulp van 2D-animatie:

Een voorbeeld van hoe een moderne rijschool kan worden getoond

№ 5. De taal van animatie wordt begrepen door mensen van alle leeftijden en nationaliteiten.

Een geanimeerde video kan in verschillende landen worden uitgezonden, hij is internationaal. Soms hoeven deze reclames niet eens vertaald te worden naar andere talen: ze zijn gemakkelijk te begrijpen dankzij de bekende karakters.

Grote bedrijven die hun aanwezigheid op de markt willen uitbreiden, wenden zich vaak tot de taal van animatie – de eenvoudigste en meest begrijpelijke taal, vertrouwd door mensen over de hele wereld.

Reclame met stripfiguren van M&M’s snoepjes hoeft niet vertaald te worden vanuit het Engels en kan begrepen worden door mensen van verschillende nationaliteiten:

№ 6. Animatiefiguren zijn vertrouwd: ze zijn goed in zowel commerciële als sociale reclame.

Geschilderde personages zijn effectief in het overbrengen van nuttige informatie aan een breed publiek, bijvoorbeeld over de gevaren van roken. Ze wekken vertrouwen, er wordt naar ze geluisterd en ze worden niet gezien als een leraar die een saaie lezing geeft. Waar het animatiefiguurtje ook over praat, hij is altijd interessant om naar te kijken. Zijn boodschap treft doel, in tegenstelling tot de boodschap van een gewone docent.

Een geanimeerde pitch hielp ons bijvoorbeeld bij het maken van een educatieve video voor een mobiele app voor kinderen met ZPD:

№ 7. Stripcommercials vervullen de functie van beeldreclame, zelfs als ze een product of dienst verkopen.

Klassieke videoreclame heeft een duidelijke verdeling in functionele (verkoop) en beeldreclame. Een verkoopvideo streeft het doel van verkoop na, een imagovideo – vergroot de memorabiliteit en merkherkenning in de verre toekomst. In het geval van animatie worden deze grenzen enigszins uitgewist.

Een tekenfilmpje voor kinderchocolade is bijvoorbeeld gedenkwaardig omdat er een kleurrijk tekenfilmfiguurtje in voorkomt. Vervolgens verschijnt hij steeds weer in andere commercials – het merk wordt steeds herkenbaarder. Kijkers kijken, glimlachen – en vergeten niet chocolaatjes met het grappige personage te kopen!

Hier is een voorbeeld van zo’n beeldvideo van ons auteurschap met de hoofdheld – een geoloog en zijn assistent – een rendier van de bezorgdienst van Gazprom Kosmicheskie Sistemy:

№ 8. En tot slot volwassenen – ook zij verdienen een glimlach en een goed humeur!

Hoe banaal het ook klinkt, maar volwassenen houden ook van ontspanning, willen plezier maken en glimlachen, om positieve emoties te krijgen. Ze gaan graag naar de bioscoop om met hun kinderen naar nieuwe tekenfilms te kijken en genieten niet minder van het spektakel dan hun kroost.

Je kunt de waarheid niet verbergen en dat is ook niet nodig. Als volwassenen animatie zo leuk vinden, laat ze er dan op hun gemak naar kijken. En jij en ik zullen nieuwe spannende video’s maken met geanimeerde personages en onze doelen bereiken!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *