Imagomarketing: hoe het te gebruiken en waarom er video is

Imagomarketing – activiteiten gericht op het vergroten van de merkbekendheid en memorabiliteit om de vraag naar zijn producten te vergroten en op de lange termijn een leidende positie in een productcategorie te bereiken.

Herinner je je de slogan nog? “Imago is niets – dorst is alles! Laat jezelf niet uitdrogen!” Denk je dat imago er echt niet toe doet? Ondanks het feit dat deze Sprite-reclame tientallen jaren oud is, roept het nog steeds positieve emoties op en wordt het nog steeds geassocieerd met het drankje waarvoor het reclame maakt.

Dit is hoe imagomarketing werkt: eerst investeer je geld in het creëren van een imago en na een tijdje mag je de slagroom afromen. Lees meer over beeldreclame, marketing en video, en hoe emoties je helpen verkopen in de nieuwe uitgave van de blog:

Wat is imagomarketing

Beeldreclame verkoopt niet een bepaald product op een bepaald moment. Het doel ervan ligt veel dieper: het vormt bij het doelpubliek een positieve houding tegenover het merk en bevordert de memorabiliteit en herkenbaarheid ervan. Na het bekijken van dergelijke video’s of het herhaaldelijk lezen van gedrukte informatie met een beeldeffect, wordt er in de hoofden van mensen een loyale houding ten opzichte van het merk gevormd. Dit betekent dat het bedrijf in de toekomst geen grote inspanningen (lees: veel geld) meer hoeft te doen op het gebied van directe verkoop.

Om niet ongefundeerd te zijn, laten we voorbeelden geven:

Laat je contactgegevens achter. Wees niet verlegen, de domste vraag is een ongestelde vraag
Door op de knop “Verzenden” te klikken, bevestigt u dat u toestemming geeft voor de verwerking van gebruikersgegevens.

Hier hebben we een klassiek voorbeeld van beeldreclame die werkt. De slogan “Nokia. Connecting People” verkoopt niet direct iets. Er staat geen verkoopinformatie op de afbeelding, geen verwijzing naar promoties, prijzen, producten. Toch begrijpen mensen heel goed waar het over gaat. Het beeld van een mobiele telefoon komt automatisch naar boven in de geest en er wordt een gedachte gevormd: “Het is inderdaad een betrouwbare mobiele telefoon!”.

Is imagomarketing effectief?

Hangt ervan af hoe je het bekijkt:

 • Als je de omzet wilt verhogen en “hier en nu” nieuwe klanten wilt vinden, nee, overweeg dan andere opties voor verkoopvideo’s;
 • Als je je richt op de lange termijn, een positief imago van jezelf nastreeft en andere verkoopkanalen gebruikt, dan ja.

In een zeer concurrerende omgeving is het niet genoeg om productinformatie aan de doelgroep te leveren. Er zijn zoveel fabrikanten, handelsmerken en merken dat mensen verdwalen en vaak een blinde keuze maken. Of ze kiezen voor de producten van de merken waar het gerucht over gaat.

Het blijkt dat degenen die erin slagen om een imago te vormen van een succesvol, veelgevraagd, betrouwbaar bedrijf een concurrentievoordeel krijgen op de markt.

Distributiekanalen van imagomarketing

Image advertising is niet geschikt voor nieuwkomers op de markt. Het vereist grote investeringen, omdat het belangrijk is om een breed publiek te beïnvloeden, niet om afzonderlijke potentiële klanten te “vangen”. Grote bedrijven voelen zich aangetrokken tot dergelijke kanalen:

 • billboards, banners, internetbanners, lichtbakken;
 • virale marketing (foto en video);
 • artikelen en nieuws in online media;
 • TV-videospots en audiospots;
 • deelname aan tentoonstellingen en industriële forums;
 • grootformaatreclame in gedrukte publicaties;
 • verschillende activiteiten en deelname aan liefdadigheidsevenementen.
Beeldreclame is nooit goedkoop

Wat zijn de verschillende soorten imagomarketing

 • Branding.

Om ervoor te zorgen dat mensen zich een merk herinneren en het associëren met positieve emoties, is een reeks zogenaamde attributen nodig. Het merk zelf is een abstract concept. Het is onmogelijk om het te promoten zonder symboliek, dus wordt er in het beginstadium een bedrijfslogo gemaakt, worden er bedrijfskleuren en lettertypen ontwikkeld, die later als refrein zullen worden gebruikt.

 • Vermelding van het merk in de relevante media.

In de media treedt het bedrijf op als expert, zijn vertegenwoordigers geven hun mening over actuele onderwerpen. Er wordt geen directe productreclame gemaakt, maar de lezer krijgt de indruk dat het merk een hoge waardering en een betrouwbare reputatie heeft, omdat er naar de mening van de experts wordt geluisterd.

 • Maatschappelijk verantwoorde campagnes voeren.

Statistieken bevestigen dat mensen loyaler zijn aan bedrijven die deelnemen aan sociale evenementen en deze zelfs zelf organiseren.

 • Deelname aan profielevenementen.

Conferenties, tentoonstellingen en festivals zijn hetzelfde als imagoreclame, maar dan versluierd. Grote bedrijven organiseren dergelijke evenementen zelf, terwijl andere er graag aan deelnemen om zichzelf bekend te maken op de markt. Hoewel dit in geld uitgedrukt geen duidelijke winst oplevert.

 • Merkambassadeurs inschakelen.

In deze context hebben we het over een invloedrijk persoon in hun omgeving die de producten van het merk zal promoten, opzettelijk of niet. Bedrijven die bijvoorbeeld sportartikelen verkopen, trekken bekende atleten aan naar wie geluisterd wordt en wiens successen worden geobserveerd.

Een merkambassadeur is een krachtig instrument voor imagoreclame
 • Verhalen vertellen.

Een merk moet worden gevisualiseerd en “vermenselijkt” zodat het positieve emoties oproept. Storytelling, dat tegenwoordig in de mode is, kan deze taak goed aan. Deze techniek werkt goed in videoclips. De held vertelt zijn verhaal in een interessante vorm, er is een plot, de ontwikkeling van gebeurtenissen en een gelukkig einde. Dergelijke reclame is pakkend en gedenkwaardig, en werkt goed om de merkentrouw te vergroten.

 • Productplaatsing.

Onder deze complexe term zit verborgen reclame, bijvoorbeeld in films. Personages dragen schoenen van een bepaald merk, rijden in een auto van een bepaald merk, kopen worst van een bepaalde fabrikant. In de hoofden van de kijkers worden de genoemde merken geassocieerd met deze personages en worden ze onthouden. In welk merk auto rijdt James Bond? Dat klopt, Aston Martin.

Voor wie actief is in een sterk concurrerende sector, is imagoreclame van bijzonder belang

En trouwens, het is de film en het imago van James Bond die toegevoegde waarde creëren en er samen met de Aston Martin DB5 spionage-replica uit 1965 voor zorgen dat de auto voor waanzinnige bedragen kan worden verkocht. Dit is het effect van imago op vraag en verkoop.

Een van de beroemdste auto’s uit de filmgeschiedenis verkocht voor een waanzinnige $6.385.000

Wat is een imagevideo en hoe werkt het?

Moderne mensen zijn trouw aan video-informatie, dus is het logisch om dit promotiekanaal te gebruiken voor beeldreclame. De overvloed aan video-inhoud daarentegen maakt de kijker achterdochtig en op zijn hoede. Zodra een directe advertentie en een oproep tot actie in een video te zien zijn, is de kans groot dat deze wordt uitgeschakeld. Vanuit dit oogpunt zijn beeldvideo ‘s gunstiger dan verkoopvideo’s.

Om je doelgroep uit te breiden en je merkbekendheid en memorabiliteit te vergroten, kun je verschillende formaten gebruiken die geen functionele reclame bevatten:

 • video-handleidingen;
 • beoordelingen;
 • nieuws en overzichten;
 • instructies en recepten;
 • Interview;
 • Lifehacks en handige tips;
 • rapporten;
 • video-infografieken;
 • creatieve videoadvertenties met humor;
 • entertainment en humoristische inhoud, enz.

De video moet nuttig en interessant zijn voor de kijker of emotionele waarde hebben. In het eerste geval kan de duur onbeperkt zijn, in het tweede geval gaat het alleen om korte formats, maximaal 2 minuten. De juiste imagevideo zal je expertstatus opbouwen en de loyaliteit van het publiek aan je merk vergroten. Natuurlijk duurt dit niet een dag, een week of zelfs een maand.

Hier is weer een voorbeeld. Voor ons liggen nuttige video’s over videobewerking van een bedrijf dat videobewerkingsprogramma’s verkoopt:

De video verkoopt niets en verplicht je tot niets. Maar na het bekijken krijgt de kijker een indruk van het bedrijf als expert. Je wilt luisteren naar zijn mening. Wanneer het bedrijf in de toekomst een nieuw product op de markt brengt of een UTP maakt, zal de potentiële koper dit aanbod welwillend opnemen.

En hier is een interview over motion design met Sergey Maslov op ons videokanaal. Video draagt nuttige informatie over aan het doelpubliek en wekt een positieve indruk – dat is de belangrijkste taak:

Heb je een video nodig voor imagomarketing

Laten we om te beginnen bepalen in welke gevallen het zinvol is om te investeren in langlopende imagoreclame:

 • u opereert in een markt waar het moeilijk is om te concurreren op kosten en assortiment, en uw product-/dienstselectiecriteria neigen naar het irrationele en onbewuste;
 • Er zijn grote spelers in jouw segment die regelmatig verschillende marketingstrategieën toepassen en jij moet ze evenaren om overeind te blijven;
 • je product behoort tot de categorie luxe, je verkoopt bijvoorbeeld juwelen of dure auto’s, dus het heeft geen zin om de technische kenmerken te promoten, maar om emoties te beïnvloeden;
 • je van plan bent om je bedrijfsactiviteiten en productaanbod uit te breiden, moet je je doelgroep voorbereiden;
 • krijgt een nieuwe naam.

Bijna niemand zal betwisten dat video tegenwoordig de trend is, in plaats van audio- of printkanalen. Weinig mensen lezen kranten en tijdschriften of besteden aandacht aan billboards en reclamestandaards. Zelfs zeer creatieve buitenreclame werkt niet meer zoals vroeger: mensen zien het gewoon niet achter hun smartphone!

De meesten van ons zien video’s eerder als entertainmentcontent dan als promotiecontent. Waarom zou je dit niet op de lange termijn gebruiken? Maak video’s in verschillende formaten die je als expert presenteren en je zult zelf de resultaten zien!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *