Hoe meet je de ROI van een video? Gratis Google Analytics-tools

Video op een website is goed. Veel video is nog beter! Toch? Geen enkele competente marketeer kan deze vraag zomaar beantwoorden, zonder analytische gegevens. Om de een of andere reden betaalt de ene video zich snel uit en levert hij winst op, terwijl een andere video, waarin niet minder geld is geïnvesteerd, helemaal niet interessant is voor de kijker. Met behulp van de gratis Google Analytics tools kun je dit proces volgen en de video bekijken in termen van rendement.

Wistia en Google Analytics: wat is het verband?

Het is geweldig als je de video hosting service Wistia gebruikt om met je video’s te werken en ze te analyseren. Het heeft zijn eigen analytics voor videoweergaven. Het is nog beter als je bent overgestapt op een nieuwe manier van werken. Waar het allemaal om draait. Relatief recent heeft Wistia zijn eigen integratie met Google Analytics geïntroduceerd. Nu alle belangrijke statistieken op één plek verzameld zijn, is het makkelijker om ze te analyseren en je video promotie strategie aan te passen.

Zodra u Wistia aan uw website heeft gekoppeld, worden de gegevens automatisch overgezet naar Google Analytics en Google Tag Manager. Wistia klanten hebben toegang tot verschillende effectieve gratis analyse tools. U komt alle achtergrondinformatie over uw video te weten, analyseert het gebruikersgedrag ten opzichte van de video en neemt de juiste commerciële beslissing.

№ 1. Het basisbedieningspaneel analyseren

Met een speciaal aangepast dashboard in Google Analytics kun je de meest relevante statistieken voor je videosite bijhouden:

  • Aantal weergaven. Gegevens worden in twee versies gepresenteerd: totaal aantal weergaven (“unieke gebeurtenissen”) en aantal bezoeken aan de site (“sessies” die een of meer weergaven bevatten).
  • Overgangen. Ook opgeslagen in twee kolommen – totaal aantal en aantal sessies.
  • De populairste video’s. De service selecteert video’s die gedurende een bepaalde periode vaker zijn bekeken dan andere.
  • Topvideo. Het belangrijkste criterium voor het plaatsen van een video in de top is het binnen een bepaalde tijd converteren naar een potentiële klant.
  • De beste video’s op kijkduur. De lijst bevat video’s die meer dan ¾ van de tijd zijn bekeken.
  • Beste conversievideo’s. Deze lijst bevat video’s waarop het meest is geklikt naar aanleiding van een oproep tot actie. Als gebruikers actief hebben gereageerd op de links in de annotatie van de video, komt deze ook in deze top terecht.
  • Video Afsluitmoment. Je krijgt een staafdiagram te zien met het aantal gebruikers dat 25%, 50%, 75% en 100% van de video heeft bekeken.

Om zo’n paneel te gebruiken, moet je inloggen bij Google Analytics als beheerder. Kies de parameters die het meest relevant zijn voor je analyse. U kunt een willekeurige set grafieken en histogrammen kiezen.

№ 2. Bezoekers analyseren per segment

Met de gegevens van het aangepaste dashboard analyseer je de effectiviteit van de video in de loop van de tijd. De resultaten geven echter geen antwoord op de belangrijkste vraag: hoe snel zal je investering worden terugverdiend? Is de video effectief genoeg om er geld mee te verdienen?

Als je bedrijf actief is in het B2B-segment, gebruik je waarschijnlijk video’s om leads te genereren. Het is gemakkelijk om ze te tellen om te begrijpen hoe videocontent de verkoop verhoogt. Analyseer de statistieken en ontdek het aantal leads en het aantal dat zich heeft omgezet in loyale klanten. Hoeveel winst levert één zo’n klant je gemiddeld op in het perspectief van een langdurige samenwerking? Reken het uit en vergelijk het met de investering in de promotie van een bepaalde video.

Deze tactiek is niet geschikt voor bedrijven in de dienstensector, waar de klant zelden een trouwe klant wordt, of in de e-commerce-sector. Hier is een andere aanpak nodig. Je moet op de een of andere manier de financiële waarde van video op een website meten, om te begrijpen hoeveel invloed het heeft op de conversiepercentages. Hiervoor kun je gebruikers in segmenten verdelen en de impact van video op de conversie van de site in twee groepen analyseren.

Gebruikers analyseren per segment

Laten we eerst alle gebruikers in twee groepen verdelen met behulp van de gratis tools van Google Analytics:

  • degenen die de videocontent bekeken;
  • degenen die de video op de site nog niet hebben bekeken.

De volgende stap is het analyseren van het conversiepercentage in elk segment. Koppel de groepen aan de rapporten en kijk hoe verschillend deze indicator is. Bijna altijd is de kans groter dat gebruikers die interactie hebben gehad met de video, op links klikken, reageren op oproepen tot actie en leads genereren. De statistieken kunnen variëren, maar de trend is consistent.

Stel dat u hebt vastgesteld dat het conversiepercentage onder gebruikers in de eerste groep 70% hoger is dan in de tweede groep. Als je de andere statistieken kent (weergaven, conversies), kun je berekenen hoeveel leads je zou verliezen als je geen video meer op je site zou hebben. Als het voor uw bedrijf mogelijk is om het conversiepercentage te vertalen naar een monetair equivalent, kunt u berekenen of de kosten van de video zich terugbetalen, of het rendabel is om geld te investeren in het promoten van een bepaalde video.

Waarom je deze tools persoonlijk nodig hebt

Een aangepast dashboard met basisgegevens en bezoekersanalyse per segment is nodig om de ROI van een bepaalde video te bewijzen of te weerleggen. Maar dat is niet het enige doel. Door deze informatie te analyseren, zul je begrijpen of het de moeite waard is om verder te investeren in video-inhoud en de promotie ervan. Is het winstgevend voor je bedrijf en je project?

Laten we aannemen dat bezoekers die interactie hebben gehad met de video, eerder geneigd zijn om op links te klikken – het conversiepercentage is hoger in deze groep. Je kunt gerust een strategische beslissing nemen om te investeren in video-inhoud op je website. Met behulp van Google Analytics heb je je gerealiseerd dat video’s mensen aantrekken, geïnteresseerd houden en van toevallige bezoekers loyale klanten maken. Je moet je video’s dus optimaliseren, hun afspeelsnelheid verbeteren en de hoeveelheid video-inhoud vergroten.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *