8 interessante feiten over beroemde cartoons

Vanaf de eerste tekenfilm in 1897 tot nu heeft animatie een grote stap voorwaarts gemaakt. Tegenwoordig is animatie geen moeizaam handwerk meer, maar wordt het sinds 1995 voornamelijk door computerprogramma’s gemaakt. Maar zonder de medewerking van de mens gaat dit proces nog steeds niet. Wat niet alleen kunstenaars, animatoren, doen om indruk te maken op de kijker en het scherm te “verzegelen”. We ontdekken de geheimen van enkele bekende animatiefilms.

№ 1. “Sneeuwwitje en de 7 dwergen.”

Animators tekenden het beroemde Sneeuwwitje en haar vriendelijke dwergen in 1937. Twee jaar later won Walt Disney 8 Oscars voor deze animatiefilm. Het werk was zo moeilijk dat veel van de animatoren medische hulp nodig hadden toen de film klaar was! De diagnose was ongeveer hetzelfde voor allemaal – overwerk.

Oorspronkelijk werden de dwergen in de tekenfilm “dezeven kleine mannen” genoemd. Andere namen sloegen niet aan, en dat is maar goed ook, want vandaag kennen we deze personages misschien als Bald, Shorty, Jumping, Bad, Muddy en Screamer. De laatste dwerg werd lange tijd gewoon Zeven genoemd: de tekenaars konden niet bedenken welke karaktereigenschappen ze hem moesten geven.

Kijk trouwens eens naar de blos op de wangen van Sneeuwwitje. Het blijkt dat het getekend is met echte blos! De technologie kon zo’n eenvoudige taak niet aan en een van de vrouwelijke animatoren stelde voor om gewone cosmetica te proberen:

№ 2. “Tom en Jerry.

Iedereen’s favoriete Tom en Jerry personages, zo blijkt, heetten eerst Jasper en Jinx. Een paar jaar later kregen de ongelukkige kat en de sluwe muis een andere naam op verzoek van kijkers die voor de namen Tom en Jerry stemden.

De eerste Tom leek meer op een echte kat: hij liep op vier poten, kon miauwen en zag er zwak uit tegen de achtergrond van Jerry de muis. Na verloop van tijd “verbeterden” de animatoren het beeld: de kat ging op twee poten staan, werd leniger en sterker, leerde boeken lezen en muziekinstrumenten bespelen.

Kijk zelf hoe het uiterlijk van Tom de kat is veranderd en daarmee ook zijn karakter.

In de eerste paar afleveringen:

Weet je nog dat mysterieuze personage, de huisbazin van Tom, die steeds opduikt in de tekenfilm? Ze heet Mummy Two-Toes. Op verzoek van kijkers lieten de makers van de tekenfilmserie haar gezicht zien in een van de afleveringen. Of het de moeite waard was, is nog maar de vraag. Kijk zelf maar:

In de rest van de serie zijn alleen voeten op slippers te zien, zoals deze:

№ 3. “Mickey Mouse.

Dit beroemde stripfiguurtje, dat eigenlijk een gewone muis is, is niet zo eenvoudig als hij eruitziet. Om jonge kijkers niet te traumatiseren met zijn klauwende pootjes, deden de animators hem handschoenen aan! Tot 1941 liep Mickey rond met een gewone muizenstaart. In de Little Hurricane-serie besloten de tekenaars de staart niet te tekenen om de animatiekosten te drukken. Later werd de staart er echter weer opgezet.

In de tekenfilmserie veranderde Mickey Mouse, die volgens Walt Disney’s oorspronkelijke idee een kikker, een puppy of een kitten had kunnen zijn, in ongeveer 200 outfits! Het is moeilijk om je zo’n geharde tekenfilm fashionista te herinneren:

№ 4. “Ratatouille.

In 2007 maakte Pixar Studios de beroemde animatiefilm “Ratatouille” over Remy de rat. Om het personage realistisch te maken, werd de studio voor de duur van de film ingericht met kooien vol ratten. Animators bestudeerden zorgvuldig de bewegingen van hun neuzen, poten en staarten. Bijzondere aandacht werd besteed aan het tekenen van de vacht. Remy had 1,15 miljoen haren. Ter vergelijking: bij mensen zijn dat er maar 110 duizend.

Maar met mensen in beeld was dat een probleem. Om geld te besparen besloten de animators om hun tenen niet te tekenen.

Maar dat is niet alles. Het werk aan de film was zeer intensief. De kunstenaars reisden door de kerkers en restaurants van de Franse hoofdstad om in de geest van de riolen van Parijs te komen en de nuances van de Franse keuken te herkennen.

Om de natte chef-kok te tekenen, werd een dwergacteur ingeschakeld. De arme man, gekleed in kokskleding, sprong in het zwembad en bleef daar liggen terwijl de tekenaars delen van de outfit van de natte acteur tekenden. Het resultaat was zeer realistisch:

Absoluut alle gerechten in de tekenfilm, en dat zijn er meer dan 270, worden gekookt, daarna gefotografeerd en opnieuw getekend. Stel je eens voor hoeveel producten en moeite de filmploeg hiervoor moest doen! Ze werden er echter voor beloond, want elke lekkernij werd vervolgens samen opgegeten:

№ 5. Pixar en het getal A113

Wat heeft het nummer A113 te maken met de animatiefilms van het beroemde bedrijf? Waarom komt het zo vaak voor in verschillende tekenfilms? In Toy Story is het het nummer van het rijbewijs op het raam van de minibus van Andy’s moeder en in de tweede serie is het ook het nummer van de vlucht van LassetAir. In De avonturen van Flick is A113 de code op de doos cornflakes.

De A113 komt ook voor in andere tekenfilms – “Monster Corporation” (alleen een nummer op de achtergrond), “Finding Nemo” (camera-serienummer), “Super Family” (vergaderzaalnummer), “Ratatouille” (treinnummer in zwart-witfilm).

Wat is mystiek? Het is helemaal niet mystiek! Het blijkt dat dit gewoon het nummer is van het klaslokaal aan het California Institute of the Arts, waar Pixar animators John Lasseter, Brad Bird, Pete Docter, Andrew Stanton en anderen studeerden. Dus besloot het animatieteam een feit uit hun eigen biografie te vereeuwigen. Het recht hebben om dat te doen.

№ 6. “Plasticine Kraai.

“Plasticine” cartoons zijn een arbeidsintensieve en ingewikkelde kunstvorm. Tegenwoordig is het volledig vervangen door computertechnologie – programma’s om animatie te maken. In hun tijd moesten animatoren en striptekenaars hard werken om de beroemde “Plasticine Kraai” te maken. Hiervoor werd 800 kg plasticine gebruikt!

In de Sovjettijd was plasticine nogal vaal, dus werd het met de hand ingekleurd met verf. Trouwens, na de release van dit meesterwerk op het scherm, begon de plasticine manie en verdween plasticine voor een lange tijd uit de winkelschappen. Zowel kinderen als volwassenen raakten geïnteresseerd in boetseren!

№ 7. “Ontsnapping uit het kippenhok.

Nog een wonder van plasticine-animatie, een verre verwant van moderne animatievideo’s– en opnieuw een verrassing. Kijk naar de kippen: ze hebben allemaal een accessoire om hun nek – kralen, een sjaal of een halsketting. Een ongelukje? Helemaal niet! In het verhaal draaien de kippen van plasticine hun kop. Om de verbinding tussen de plasticine kop en nek te verbergen, bedachten de animators zo’n slimme zet.

№ 8. “Beauty and the Beast.

Deze tekenfilm uit 1991 is een echt meesterwerk van animatie, net als een van de hoofdpersonages. De getalenteerde tekenaar Glen Keane werkte aan de creatie van het Beest. We weten heel goed wat het resultaat was:

Het monster is een uniek animatiefiguur, een mengeling van verschillende wilde dieren. Zijn manen zijn van een leeuw, zijn baard en hoofd zijn van een buffel, zijn wenkbrauwen zijn van een gorilla en zijn hoektanden zijn van een wild zwijn. Zijn lichaam lijkt op een beer, zijn poten en staart zijn van een wolf en alleen zijn ogen zijn menselijk. Dus wie is hij echt?

De wereld van animatie lijkt op het eerste gezicht eenvoudig en begrijpelijk. In feite zit het vol mysteries en geheimen die voor altijd achter de schermen zullen blijven!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *