Wat is de preproductie van een advertorial?

De moderne film- en videoproductie-industrie is een serieuze business met een omzet van miljarden dollars. En de wetten van het zakendoen zijn overal hetzelfde. Of je nu sojaworstjes of animatievideo’s produceert, alles wordt bepaald door zorgvuldige planning en competente organisatie van het werk. Talent, creativiteit, zelfrealisatie en missie zijn slechts aangename bonussen.

We starten een serie artikelen over de drie pijlers van videoproductie: pre-productie – productie – post-productie. We zullen ons richten op computergraphics en animatie in plaats van op het maken van video’s, omdat er al genoeg van dit soort materiaal op het web te vinden is.

En we beginnen natuurlijk met de plannings- en organisatiefase. Maak kennis met haar grootsheid, pre-productie, het proces waar verbeelding en werkelijkheid elkaar ontmoeten.

“Pre-productie” of “pre-productie”.

Er is nog steeds geen consensus. Er is zelfs een variant die “pre-productie” heet. Het woord zelf is een direct citaat van de Engelse term pre-production. Maar het wordt letterlijk vertaald als “pre-productie”. Wij antwoorden eenvoudig – alle varianten zijn acceptabel. Schrijf zoals je wilt.

Pre-productie bepaalt hoeveel tijd en geld we besteden aan het maken van de video, dat is wat belangrijk is. En discussies over spelling laten we over aan filologen.

Pre-productie is de basis van elke video. Het succes van de productie en post-productie hangt sterk af van de kwaliteit van het werk in de vroege stadia. Fouten in de preproductiefase leiden tot stress, gemiste deadlines, hogere kostenramingen en ontevredenheid van de klant.

Laten we nu alle stadia van de preproductie animatievideo op volgorde zetten.

1. Referentiekader

Het maken van een video begint lang voordat de scenarioschrijver de eerste regels heeft geschetst en de ontwerper zijn Mac heeft geopend.

De allereerste stap is het opstellen van de opdrachtomschrijving. In de opdracht voor de video omschrijft de klant de hoofdtaak en wijst hij de aannemer de belangrijke details van het project toe. Voor het gemak van de klant sturen we hem, voordat we aan de slag gaan, een kant-en-klaar document om in te vullen. Dit is een lijst met belangrijke vragen.

Als de taak duidelijk is gedefinieerd en gebrieft, gaan we verder met de volgende stap.

2. Scenario

Soms is de TOR alleen niet genoeg om een schatting te maken voor het maken van een video. Je hebt bijvoorbeeld de opdracht geformuleerd, maar er zijn nog vragen over de toekomstige inhoud van de video of hoe beide partijen de video zien.

Dan worden er voorlopige videoconcepten gemaakt of wordt er meteen een volledig script geschreven.

Bij CG en animatie is een script niet alleen een verhaal dat de aandacht van de kijker op het product vestigt. In feite is het ook een voorlopig werkplan. De volgorde van de scènes, het aantal objecten en personages in het frame (of het gebrek daaraan) bepaalt grotendeels het uiteindelijke budget van het project.

Het is niet alleen belangrijk om het script te maken, maar ook om het af te ronden en het eens te worden met alle partijen – de klant en zijn technische experts, het productieteam, de regisseur, de producent, enz.

3. Schattingen

Met de TOR en het script in de hand kunnen we al precies zeggen welke arbeidskosten we zullen maken bij het maken van de video. Dat betekent dat het tijd is voor het spannendste deel van de preproductie – het budgetteren.

Dit is een document waarin alle stappen van de productieketen worden opgesomd, met de naam van de werken, hun gedetailleerde beschrijving, de kosten en de termijnen. Het is onze taak om het eindbedrag van het contract aan de klant te verantwoorden.

Hoe schattingen precies worden gemaakt, bespreken we in een apart artikel. We vermelden alleen dat video en animatie anders worden behandeld.

In het geval van video-opnamen wordt naast de professionele kosten ook rekening gehouden met de kosten voor het huren van apparatuur en bronnen, locatie, rekwisieten, decor, enz.

4. Stylistiek en visueel concept

We beginnen met het visuele gedeelte. Het concept van de video wordt gevormd door de art director en de ontwerpers brengen het tot leven. In dit stadium is het de taak om wederzijds begrip te creëren tussen de mensen die de ideeën genereren en degenen die ze op het scherm realiseren.

In sommige gevallen maken kunstenaars en ontwerpers een moodboard voordat ze een concept voorstellen. Letterlijk vertaald: moodboard. We bedenken en structureren een paar ideeën, in welke visuele richting het hele ontwerp van het project zich zal ontwikkelen. Het aantal is onbeperkt – van twee moodboards tot oneindig.

5. Concept storyboard

Zodra het script is goedgekeurd en het visuele concept is goedgekeurd, is het tijd om ze om te zetten in een gestructureerde reeks illustraties die later volledige scènes zullen vormen.

Een ruw storyboard is nodig om de mise-en-scène te begrijpen, de compositie van objecten en personages, hun bewegingen en acties in het frame, close-ups.

Zo begrijpen illustratoren beter vanuit welke hoeken ze de personages moeten uitwerken en waar ze speciale aandacht aan moeten besteden, en geven animatoren duidelijker de volgorde weer van alles wat er op het scherm gebeurt.

Dit type storyboard wordt in zwart-wit gemaakt en ziet eruit als een handschets of schets.

Als we te maken hebben met een video met visuele effecten, moet de VFX-afdeling precies weten wat de regisseur van plan is. De eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat iedereen op één lijn zit, is door een duidelijk en beknopt storyboard te tekenen.

6. Goede uitleg

In de meeste gevallen worden kant-en-klare jingles en stockmuziek gebruikt. Maar hoe mooi de kant-en-klare muziek ook is, het is nog beter als deze volledig uniek is. Daarom zijn veel Hollywoodfilms en topcommercials speciaal geschreven voor tracks en composities van de auteur.

Dit is ongeveer hetzelfde als een concept, alleen dan voor de componist en muzikanten. De muziekcomponist moet zich in het project verdiepen, het creatieve probleem en het script bestuderen en opties voor het geluidsontwerp voorstellen.

Het schrijven van originele muziek is geen snelle klus en moet worden gestart vóór de productie van dergelijke “auteursvideo-inhoud”.

Conclusie

Dus in de preproductiefase:

  • ingestemd met de taakomschrijving en deze verduidelijkt,
  • hebben concepten/scenario’s ontwikkeld,
  • verdedigde en keurde de schatting goed,
  • referenties en een visueel concept uitgezocht,
  • tekende een ruw storyboard,
  • ontwikkelde een verklaring met de geluidstechnicus,
  • alle administratieve kwesties oploste (contract, facturen, akten, enz.).

Dat is alles wat voorbereiding betreft.

Soms voelt het alsof je met al deze fases tegelijk jongleert, maar al het harde en zorgvuldige werk dat je in deze fundamentele periode hebt gedaan, zal in de toekomst zijn vruchten afwerpen.

Tegelijkertijd moet je van tevoren de valkuilen van alle toekomstige activiteiten begrijpen en een plan “B” hebben voor het geval er iets misgaat.

En niemand annuleert plotselinge verrassingen die zich tijdens de productie voordoen. Wees dus waakzaam tot het einde, totdat de video-inhoud is goedgekeurd door een ondertekende akte, na betaling en in roulatie is gebracht.

Trouwens, om een video te bestellen kun je een verzoek achterlaten op 😉. We zullen elke fase zorgvuldig uitwerken zodat je trots kunt zijn op je toekomstige video.

Nu is het tijd voor de tweede fase – de productie van de video.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *