Verschillen tussen animatie en striptekenen

Welk beeld komt er in je op als je “animatie” hoort? Waarschijnlijk beelden van goede oude Sovjet tekenfilms. En waar associeer je “animatie” mee, behalve met entertainment op een strandvakantie? De meesten van ons zullen zich de tekenfilm herinneren, getekend met behulp van computergrafische technologie. Sommigen beschouwen deze concepten als synoniem. De lijn ertussen is erg dun, maar toch is hij er. Laten we het proberen te begrijpen.

Wat is animatie of terug naar de basis?

In die tijd was het verschijnen van getekende tekenfilms een echte doorbraak in de wereld van de filmkunst. Alleen animatieprofessionals wisten hoeveel moeite het kostte om de wolf uit “Nou, wacht!” of Winnie de Poeh er overtuigend uit te laten zien.

Animatie (van het Latijnse “reproductie”) is een reeks technieken om het effect van bewegende objecten te creëren. De basis van animatie zijn statische frames of tekeningen in een duidelijke volgorde. Het ene frame vervangt het andere en de afbeelding lijkt “tot leven te komen”.

Velen van ons kennen de schoolgekte van het tekenen op schoolboeken of in een schetsboek, waarbij elke nieuwe tekening net iets anders is en een “voortzetting” is van de vorige, wat resulteert in beweging:

 • Artiesten renderen (“vermenigvuldigen”) handmatig veel frames met minimale verschillen (bewegingsfasen verschillen).
 • De frames worden in de juiste volgorde gefotografeerd.
 • Ze worden op het scherm geprojecteerd met 24 frames per seconde als de video voice-over bevat, en 16 frames per seconde voor clips zonder geluid.
 • Het resultaat is dat de kijker een solide bewegend beeld ziet.

Wat is animatie

De term “animeren” komt van het Latijnse animare – “levend maken, vullen met adem”. Lat. anima betekent “ziel”, d.w.z. in het proces van het maken van geanimeerde video’s worden de personages geanimeerd, krijgen ze persoonlijke kwaliteiten en creëren ze niet alleen de illusie van beweging als zodanig.

Wat is er nodig voor animatie? Het maken van een geanimeerde video vergt minder inspanning dan animatie, omdat in het stadium van het afgewerkte storyboard in het werk speciale computersoftware zit die het werk van animatoren vereenvoudigt en handwerk minimaliseert. Het is met zijn hulp statische objecten dynamisch maken, tussenliggende scènes creëren, visuele effecten toevoegen.

Hier is bijvoorbeeld een van de video’s waarin we de animatietechniek gebruikten in sommige scènes – de artiest tekende elke illustratie met de hand en combineerde ze vervolgens tot frames:

En hier is een voorbeeld van een geanimeerde video gemaakt in vectorafbeeldingen – de personages werden eerst getekend en vervolgens “geduwd” in het programma Adobe After Effects:

Zie je het verschil in uitvoering? Allereerst betreft het de illustraties – in een animatiefilm zijn de objecten iets vereenvoudigd, terwijl ze in een animatie in hun puurste vorm met de hand worden getekend. Daarom worden ze ook anders bewogen. Een tekenfilm kan alleen bewegen door een reeks tekeningen te maken. En voor animatie is het niet nodig om scènes en personages te “vermenigvuldigen” – we kunnen elk object naar wens verplaatsen door “controlepunten” toe te voegen:

Wat animatie en striptekenen gemeen hebben

In het begin volgt het proces van het maken van een tekenfilm/animatiefilm dezelfde stappen:

 • Conceptontwikkeling.
 • Een verhaal maken en een scenario schrijven.
 • Het script opdelen in scènes en afleveringen.
 • Storyboard.

Wat is het verschil tussen animatie en striptekenen?

Het creatieproces van animatie en striptekenen verschilt op een aantal punten. Na het storyboarden gaan animatoren en striptekenaars anders te werk.

 • De animatieregisseur wijst scènes toe aan artiesten en wijst hen specifieke posities van objecten en personages in de scènes toe.
 • De junior animatoren beginnen te werken aan de tussenliggende afleveringen.
 • Een andere artiest wordt toegewezen aan de achtergrond.
 • De getekende contouren worden ingekleurd en overgebracht op transparant plastic, omlijnd met pen of inkt.
 • Er wordt een speciale camera gebruikt om elk frame te fotograferen.
 • De laatste stap is het synchroniseren van de videosequentie met het geluid.

In het geval van geanimeerde video is het de voorbereiding van het personage die meer middelen vergt – ze tekenen het in lagen, maken een “skelet”, schilderen het, maar dan stellen we gewoon zijn beweging in op de computer en voila – het is niet nodig om elke nieuwe scène vanaf nul te tekenen:

Natuurlijk vereist het “animeren” van de gecreëerde personages ook kwalificaties en vaardigheden, diepgaande kennis en beheersing van software. Maar in feite is het een orde van grootte eenvoudiger dan het handmatig creëren en samenbrengen van 24 frames door een artiest – en dat is slechts voor 1 seconde animatie. Het is makkelijker voor een animator om een personage te tekenen, maar moeilijker om het vervolgens te animeren:

En als de video een achtergrond heeft die ook verandert, besteedt de animator nog meer tijd en moeite aan het tekenen van elk object.

Eindtotaal

Hier zijn de woorden van de beroemde Sovjet en Russische regisseur Fyodor Khitruk uit het boek “Beroep – animator”:

Laten we de oude naam “animatie” laten vallen, die bevat niets anders dan de factor veelheid. Laten we het hebben over de kunst van de vergeestelijking. In formuletaal kan dit proces er als volgt uitzien: van vermenigvuldiging naar beweging, van beweging naar vergeestelijking.

Zoals je op het eerste gezicht kunt zien, zijn animatie en striptekenen hetzelfde, maar er is eigenlijk een verschil. Animatie is een met de hand getekende animatietechniek. Soms wordt het trouwens ook “frame-by-frame” animatie genoemd. Animatie – animatie van personages en objecten in de brede zin van het woord.

En zelfs voor met de hand gemaakte tekenfilms is animatie een geschiktere en relevantere term, omdat elk personage dat je op het scherm ziet zijn eigen karakter, verhaal en ziel heeft.

Laten we dus respect tonen voor de creatieve auteurs en hen animatoren noemen, en de technische titel “animator” in de annalen van de geschiedenis laten staan.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *