De ongemakkelijke waarheid over de video-industrie. Waarom sterven videostudio’s?

Ik heb het geld, maar hou vol.

Heb je nog steeds het gevoel dat videoproductie een droombaan is?

En nu is een jonge zakenman met brandende ogen al aan het bedenken hoe hij ergens op een paradijselijk eiland een reclame gaat maken voor bio-yoghurt met stukjes fruit, waarna hij zijn honorarium van zes cijfers krijgt en zich naar het hotel haast om modellen in rode kaviaar te dompelen.

Om te begrijpen wat de markt ademt, hebben we een voortdurend bijgewerkte lijst van onze peers opgesteld. Er zijn ongeveer 1000 bedrijven uit het hele land. In de afgelopen drie jaar zijn er 200-300 opgehouden te bestaan.

Het is niet zo dat deze mensen zonder werk zitten, ze zijn misschien naar andere bedrijven gegaan, maar de trend is duidelijk. De videoproductiemarkt groeit, maar het wordt steeds moeilijker om er geld mee te verdienen. En nu denken zelfs ervaren videoproducenten met een naam en een portfolio: “Misschien hebben we het niet nodig om video’s te maken. We kunnen beter anderen leren hoe ze video’s moeten maken. Het geld is goed en het gedoe is vele malen minder.

Ben je hier aan het juiste adres, jonge zakenman?

In 2013, toen we begonnen met videoproductie, was het een enthousiaste onderneming. Ja, iedereen besefte al dat video de toekomst van reclame en marketing was, maar zelfs wij wisten niet zeker wat we moesten doen en hoe we het moesten aanpakken. Over klanten valt niets te zeggen. In 2013, als een bedrijfseigenaar een coole video met een infographic zag, draaide hij zijn ogen rond en greep naar zijn portemonnee.

Niemand wil zomaar een video. Iedereen wil een betere video dan de concurrentie. En niet slechter dan de westerse idolen. Een video die geld oplevert, veel geld, niet een dozijn likes van ondergeschikten en papa en mama. En daarvoor heb je ervaring, apparatuur en contacten van de juiste mensen nodig.

Denk je dat je met videoreclame je creatieve potentieel kunt verwezenlijken? Helemaal niet.

Bij 80% van de projecten wordt al je creativiteit bij de wortel afgesneden. Je bent hier niet om jezelf te uiten, maar om reclame te maken voor knoedels, zuignappen en rugkrabbers. Je zult de fantasieën van je klanten realiseren, zelfs de gekste, en je zult je eigen fantasieën verder weg moeten duwen.

Verwachting:

Als je, tenminste na anderhalf jaar, zelf een van je video’s aan je collega’s wilt laten zien, beschouw het dan als een succes!

Als je serieus wilt doorbreken op de videoproductiemarkt in 2020, zorg er dan voor dat je minstens 5 miljoen roebel aan startkapitaal hebt. En in gedachten kun je maar beter meteen afscheid nemen van dat bedrag.

Bereid je erop voor dat je al je winst (als die er is, natuurlijk) moet investeren in de ontwikkeling van het bedrijf. Als je niet ten onder wilt gaan in het eerste jaar, vergeet dan de foto’s uit mannenbladen. Geen dure auto’s, horloges en vakanties op de Malediven op korte termijn blinken niet uit. Droom je van een eigen boerderij? Laat het dan een destructieboerderij zijn.

Het produceren van promotievideo’s is niet zoals Forex of het maken van “verkoopwebsites”. Het is een spel voor de lange termijn. Deals worden gemaakt voor minstens een maand, en sommige voor een jaar. Het maken van grote projecten met serieuze cheques duurt in de praktijk 4 tot 6 maanden. Zelfs als ze oorspronkelijk gepland waren voor 1-2 maanden. Als het om een aanbesteding gaat, wordt het geld drie maanden nadat het project is opgeleverd volledig betaald. Dus hallo, cash gap.

Klanten vinden is een aparte zoektocht

Het zijn heren met een temperament en voor hun geld (soms heel weinig) zullen ze alles uit je willen persen. En je zult een compromis moeten vinden. Om iets voor jezelf te verdienen, en de klant is tevreden. Dat hij bij je terug zal willen komen. Want nog maar net sluit hij de deur van je kantoor, en je concurrenten bespringen hem als banderologen op Mowgli met de kreet “wij doen het goedkoper”.

Dus als je in de videoproductie bent gestapt om snel geld te verdienen, probeer dan A…but Three Axes.

Ben je klaar om elke dag 12 uur per dag te werken, en in plaats van een paradijselijk eiland en modellen, rundvlees doshik en een 300-pagina handleiding over Adobe After Effects?

Zo ja, dan is de laatste en belangrijkste vraag“waar heb je het voor nodig?”. Er zijn tientallen andere geweldige manieren om geld te verdienen in de wereld. Om video’s te maken, moet je een fan zijn van wat je doet en geen ander lot wensen.

Beschouw jezelf als de protagonist van Skyrim, op weg naar het Pad van de Stem. Het is een moeilijk, kronkelend bergpad. 10.000 stappen door sneeuwstormen, langs gevaarlijke roofdieren, naar de top van de wereld. En langs de weg staat een granieten gedenkplaat met de wijsheid “Stem is een geschenk. Schreeuw alleen als je niet stil kunt zijn.”Maak alleen een video als je jezelf niet meer kunt voorstellen zonder. In alle andere gevallen bestel je een video op VideoZayats.rf. Dit is de plek waar de hardcore fanatiekelingen die het beleven zich verzamelen


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *