Is 2D beter dan 3D? Stop met vergelijken! Populaire mythes ontkrachten

De keuze tussen 2D- en 3D-grafieken en -animaties is niet alleen beperkt tot de schoonheid van de afbeelding en het budget van de klant. Er zijn veel meer nuances en sommige amateuristische stereotypen kunnen je reclamecampagne volledig om zeep helpen.

Verschil tussen 2D en 3D

Laten we voor de niet-ingewijde lezer eerst eens opnoemen wat het is en hoe deze twee soorten afbeeldingen en animaties verschillen.

De letter “D” (dimensie) betekent letterlijk “dimensie/vlak/rand/richting”. Visueel gezien is 2D een plat tweedimensionaal beeld omdat het alleen lengte (X) en breedte (Y) heeft, terwijl 3D een driedimensionaal beeld is met hoogte/diepte (Z), waardoor volume en perspectief verschijnen.

Als we karakterafbeeldingen als voorbeeld nemen, ziet het verschil er als volgt uit:

Waarom is iedereen zo geobsedeerd door 3D?

Historisch gezien is de videoreclame-industrie altijd beschouwd als het kleine zusje van de filmindustrie. Niet alleen nieuwe trends op het gebied van graphics en artistieke technieken, maar ook wereldwijde betekenissen zijn vanuit de grote cinema naar ons toe gevloeid. Moderne commercieel succesvolle cinema is in de eerste plaats een attractie. Als je veel winst wilt maken, moet je spectaculair beeld en speciale effecten laten zien.

De top 3 van best verdienende films aller tijden ziet er als volgt uit:

  • “Avengers Finale’ – $2.797.800.564.
  • “Avatar, 2.743.856.300 dollar.
  • “Star Wars: Episode 7 – The Force Awakens – $2.068.223.624.

De 3D-sessies brachten een aanzienlijk deel van het paardengeld naar de leiders van het klassement.

Een zakenman of marketeer zonder ervaring in videoproductie zal naar deze cijfers kijken en redelijkerwijs besluiten dat een coole bedrijfsvideo die veel klanten en geld zal opleveren noodzakelijkerwijs een 3D-video is. En 2D-animatie is voor degenen voor wie het budget het niet toelaat, zoals start-ups.

In werkelijkheid is het, zoals altijd, veel ingewikkelder dan dat.

Mythe #1: 3D-afbeeldingen zijn altijd duurder dan 2D-afbeeldingen

Dit is meestal het geval. Het creëren en “tot leven brengen” van een 3D-model vergt meer tijd van de ontwerper en kost daarom meer. Maar zoals altijd zit het venijn in de details. En in ons geval is dit geen metafoor. De uiteindelijke kosten van de video zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • gedetailleerdheid van objecten en personages;
  • het aantal objecten, personages en kleine details in het kader;
  • de lengte van de video;
  • de complexiteit van de animatie.

Daardoor kan een 2D-film van topkwaliteit vele malen meer kosten dan een vereenvoudigde 3D-afbeelding. En het ziet er net zo mooi uit.

3D-afbeeldingen op instapniveau. Kosten vanaf 3000 dollar:

Mythe #2: 3D-video is een indicator voor het niveau van een bedrijf. 2D is voor starters en eenvoudigere bedrijven

Vergeet het niet te vertellen aan bedrijven als Apple of Microsoft, Google en Amazon, die met benijdenswaardige regelmaat iconische video’s in 2D uitbrengen en miljoenen views vergaren.

Neem bijvoorbeeld het binnenlandse Gazprom Kosmicheskie Sistemy:

In het derde decennium van de 21e eeuw lopen alleen socialites uit Berdyansk gedachteloos achter “luhari” aan. Serieuze merken kiezen de stijl en het type video afhankelijk van de taak.

Maar laten we het erover eens zijn dat een explainer video de beste manier is om een nieuw it-product te presenteren, en historisch gezien worden die in 2D gemaakt. Bovendien is 2D geweldig voor allerlei ongebruikelijke producten, zoals cannabis in de VS:

Maar als je een beeldvideo nodig hebt, zodat de kijker ernaar kijkt en stomverbaasd is, zodat zijn kaak de vloer raakt, dan is premium 3D-grafiek jouw keuze.

3D werkt goed waar het gepast is. Maar het standpunt “3D zal altijd beter zijn voor de kijker dan 2D” is verkeerd en zelfs schadelijk. Zelfs Disney Studios heeft zich eraan gebrand.

De redenering dat 3D beter en solider is dan 2D is het duidelijkste teken van een dilettant. Niemand is beter of slechter. Het is gewoon anders. Zoals fruit en groenten. Fruit is beter voor het dessert, groenten zijn beter voor borsjt.

Als je een derde dimensie in het frame hebt, kun je die gebruiken om een object te visualiseren op een manier die je niet kunt doen in 2D-afbeeldingen. Dit is waar een aantal verschillen en toepassingen vandaan komen.

Mythe #3: De nieuwe generatie geeft de voorkeur aan 3D

In de zomer van 2019 werd een nieuwe versie van de cult-animatiefilm The Lion King uitgebracht . Qua computergraphics was het een nieuw hoogtepunt – de dieren op het scherm zagen er precies zo uit en bewogen als de echte. Maar critici en kijkers konden de nieuwigheid niet waarderen. Waardering op Rotten Tomatoes 53%.

Typische commentaren zijn “Geen soul van het origineel uit 1996”, “We wilden een tekenfilm, geen National Geographic”, “Visueel cool, maar alle charme is weg”.

Plotseling blijkt dat zelfs het moderne publiek niet graag voedsel voorgeschoteld krijgt dat al grondig is gekauwd. Laat hem ruimte voor verbeelding.

Mythe #4: 3D-afbeeldingen geven je meer ruimte voor creativiteit

In de praktijk is het tegenovergestelde waar. Klassieke 2D-afbeeldingen geven de kunstenaar vele malen meer vrijheid. Denk aan klassieke Disney-kindertekenfilms, of in ieder geval aan “Tom en Jerry”. De personages kunnen hun ledematen onnatuurlijk strekken, hun ogen springen uit hun oogkassen, hun kaken vallen op de grond, enz. De auteur kan doen wat hij wil met de gezichtsuitdrukkingen en motoriek van de personages. En het ziet er grappig uit.

Bij 3D-graphics wordt bijna altijd gestreefd naar realisme. Typische Tom en Jerry grimassen zullen er in 3D op zijn minst ongepast uitzien, zo niet angstaanjagend. Daarom zal klassieke animatie, ongeacht de ontwikkeling van 3D-technologieën, lange tijd niet verdwijnen. Het heeft zijn eigen unieke filmtaal en zijn eigen charme.

Mythe #5: 2D of 3D, je moet kiezen

Niet noodzakelijkerwijs. Integendeel. Het mixen van 2D en 3D graphics in één video wordt de belangrijkste trend van de komende jaren. In het Westen werd de trend voor 2.5D duidelijk na de première van Spider-Man: Across the Universe:

Misschien ben jij wel een van de eersten die zo’n video introduceert en een trendsetter wordt in jouw niche?

Tijd om erover na te denken. Je weet waar de knop “video bestellen” is.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *