De technologie van het maken van animaties in eenvoudige taal

Laten we “op de vingers” begrijpen hoe de basistechnologie voor het maken van animaties werkt. We zullen proberen het uit te leggen zonder technische onzin, zodat het zelfs duidelijk is voor mensen die niet in het onderwerp thuis zijn.

Hoe klassieke animatie werkt

Animatietechnologie is in wezen een optische illusie. Bij klassieke animatie, ook wel frame-per-frame of animatie genoemd, tekent de auteur eerst met de hand een reeks plaatjes die minimaal van elkaar verschillen.

Deze opeenvolging van beelden wordt vervolgens aan de kijker getoond met een snelheid die hoog genoeg is om de illusie van beweging te creëren.

Door de eigenaardigheden van het menselijk oog en brein krijgt de kijker het gevoel dat het beeld al tot leven komt bij een afspeelsnelheid van 16 frames per seconde. De standaard voor film en animatie is 24 beelden per seconde. Hieruit is ook de beroemde legende ontstaan over het magische en “hypnotiserende effect” van het 25e beeldje.

In moderne high-budget blockbusters gebruiken ze HFR (High Frame Rate) formaat met 48 of zelfs 60 frames per seconde (FPS – frame per second). Dit geeft een ongelooflijk helder beeld.

In werkelijkheid betekent dit dat de kijker twee keer hetzelfde statische beeld ziet.

Moderne videogames produceren tot 75 FPS – het maximum dat het menselijk brein kan waarnemen.

De technologie van moderne 2D-animatie

In het tijdperk van de informatietechnologie hoeft de artiest, om frame-voor-frame animatie te maken, niet langer hetzelfde personage vele keren opnieuw te tekenen met minimale wijzigingen. Het object of personage wordt één keer door de artiest gecreëerd en vervolgens “animeren” animatoren het met behulp van speciale programma’s. Je kunt het zelf proberen, zelfs zonder speciale technische kennis en talent voor motion designer.

En terwijl frame-per-frame animatie een tijdloze klassieker blijft, zelfs in 2020…

… vandaag de dag, in lijn met het werd en andere minder arbeidsintensieve technologieën voor het creëren van 2D-animatie. Dit is vectoranimatie, waarbij het niet nodig is om elk beeld met de hand te tekenen – de illustratie (bijvoorbeeld een personage) wordt opgedeeld in lagen, op bepaalde plaatsen in zijn lichaam worden punten geplaatst, die vervolgens de beweging bepalen.

En nu wordt deze computeranimatietechnologie overal gebruikt. Wijzelf gebruiken het regelmatig en meestal in commerciële video’s:

3D-computeranimatietechnologie

Als 2D-animatie met de hand of met behulp van eenvoudige technische manipulaties kan worden gemaakt, dan kan 3D-animatie niet zonder krachtige dure computers en niet minder krachtige en dure software, zoals Maya of Cinema4D.

3D-animatie is gebaseerd op hetzelfde klassieke principe van snelle beeldwisselingen, maar de optische illusie wordt gecreëerd in 3 dimensies. Bovendien is het fysiek onmogelijk om een 3D-beeld met de hand te tekenen, dus wordt de hele reeks beelden gecreëerd door een computer .

Hoe het er technisch uitziet:

Laten we eens kijken naar het voorbeeld van een eenvoudige afbeelding in 3D Max.

  • Punt A (frame #1) – we hebben een statisch beeld van een bal in de driedimensionale ruimte (coördinaten X1,Y1,Z1).
  • Punt B (frame #25) – positie van de bal in de ruimte een seconde later (coördinaten X2,Y2,Z2).
  • Volgende controlepunt, een seconde later (frame #25) verandert de positie van de bal in de ruimte (coördinaten X2,Y2,Z2).
  • Daarnaast stelt de animator het camerastandpunt in (coördinaten X3,Y3,Z3), waarmee hij de technicus uitlegt vanuit welk perspectief hij naar het object moet kijken. En tot slot de richting van waaruit het licht valt. Het volgende controlepunt, een seconde later (frame #25) verandert de positie van de bal in de ruimte (coördinaten X2,Y2,Z2).
  • Nadat alle parameters zijn ingesteld, berekent de machine de volledige scène (dit proces wordt “renderen” genoemd).

Er worden twee parameters geteld:

  1. Het pad dat onze bal aflegt in de ruimte van punt #1 tot frame #25. In welke coördinaten het zal zijn in elk van de 25 frames.
  2. Hoe elk frame eruit zal zien vanuit de camerapositie.

Het resultaat is een reeks van 25 beelden van een bal in drie dimensies. Wanneer ze in een videospeler worden afgespeeld, flitsen al deze beelden in een seconde voor je ogen en heb je in je hoofd het volledige gevoel dat de bal beweegt.

Voordat je de uiteindelijke scène telt, maak je de zogenaamde “animatik” – dit is een ruwe schets van de animatie, waarmee je kunt beoordelen hoe de compositie eruit zal zien, de beweging van objecten in het frame, hoe de camera zich gedraagt, terwijl de seconden om de timing van elke scène te zien en indien nodig, in de volgende fase van de uiteindelijke animatie om correcties aan te brengen:

En zo ziet dezelfde clip er gemonteerd uit met de uiteindelijke animatie:

Hoe zit het met 3D-karakteranimatie?

De eerste fase is het tekenen van concept art van het personage. Daarna maken ze een driedimensionaal volumetrisch model van het personage op basis van de tekeningen. Het skelet (de botten) van het personage wordt in elkaar gezet, waarna je hem kunt bewegen. Texturen worden laag voor laag toegevoegd en hier hebben we een personage dat tot leven komt op het scherm:

Afzonderlijk is het noodzakelijk om te vertellen over populaire technologie Motion Capture (motion capture), wanneer op een lichaam van de acteur en / of zijn gezicht hangen sensoren / zet punten, waardoor verder op de computer tot in de kleinste details te herhalen zijn natuurlijke plastic bewegingen en dus de kwaliteit van de animatie van 3D-karakter naar een zeer hoog, eigenlijk realistisch niveau.

Een van de grootste problemen van alle animatietechnologieën is het gebrek aan gewicht van het object. Het is erg moeilijk om de echte fysica handmatig na te bootsen, rekening houdend met dit gewicht. Daarom hebben ze motion capture uitgevonden, dat helpt om automatisch alle punten in de ruimte op een natuurlijke manier te positioneren en geen onnodige tijd en middelen te besteden aan het 100% realistisch maken van bewegingen.

Conclusie

De computer helpt de animator/motion designer om tijd en energie te besparen en monotoon routinewerk te vermijden, maar hij kan geen interessante plots en memorabele beelden creëren.

Hoe je het ook bekijkt, videoproductie is nog steeds niet alleen een technisch proces, maar ook een creatief en fantasierijk proces. En hoe complexer een reclameclip of videopresentatie, hoe hoger de eisen aan de creatieve component, die nog niet kan worden vervangen door een computer of zelfs kunstmatige intelligentie.

99% van het succes van de animatievideo hangt af van het talent en de professionaliteit van de mensen die eraan werken (op voorwaarde natuurlijk dat de klant zich er niet mee bemoeit :)). Bezoek dus onze website en laat een aanvraag achter, dan kiezen wij het type en de stijl van de animatie op basis van jouw opdracht.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *