Videomarketing: 8 veelgemaakte fouten die de effectiviteit verminderen

Videomarketing is een complex van marketing en PR-communicatie op basis van video-inhoud met het doelpubliek om het om te zetten in echte en potentiële kopers, inclusief zowel de technologie van videoproductie als de strategie van de verdere promotie ervan.

Videomarketing is tegenwoordig een van de meest effectieve kanalen voor merkpromotie. En daarom willen zelfs de meest conservatieve bedrijven de kracht van videocontent inzetten. Maar er is een belangrijke nuance, videomarketing is ontstaan op het kruispunt van reclame en film. Het werkt volgens iets andere wetten dan klassieke marketing.

Laten we acht veelgemaakte fouten die marketeers en bedrijfseigenaren maken bij het maken van video’s eens op een rijtje zetten.

Fout #1: Overdosis aan informatie

Een typische fout van een marketeer die gewend is om met tekstuele informatie te werken en geen ervaring heeft met video. De tekst kan zo groot en feitenrijk zijn als je wilt. De lezer kan belangrijke informatie omcirkelen met een potlood en als iets niet duidelijk is, de alinea nog eens herlezen.

Voor video is de juiste timing cruciaal. Video zendt niet alleen visuele informatie uit, maar ook auditieve. Het doet niet alleen een beroep op het verstand, maar ook op de gevoelens en emoties van de kijker.

Het is begrijpelijk dat een marketeer zoveel mogelijk waardevolle informatie aan de klant wil overbrengen. Maar proberen om zoveel mogelijk feiten over het bedrijf en het product in één commercial te proppen, heeft precies het tegenovergestelde effect. De kijker zal in de war raken, zijn concentratie verliezen en vergeten wat hij heeft gezien zodra de commercial is afgelopen.

Onthoud dus de basisformule voor een succesvolle video:

Eén video – één kernboodschap!

Drie korte video’s van anderhalve minuut zijn effectiever dan één video van tien minuten met drie boodschappen.

Fout #2: Je hebt te veel haast om te verkopen

Niemand kent en houdt meer van een product dan een bedrijfseigenaar. En niemand kan het zo goed verkopen als de marketeer van het bedrijf. Deze gedachte is ongetwijfeld waar, maar in videoproducties is het soms schadelijk. Voor de klant is het doel van de video om over de voordelen van het product te praten.

Maar mensen worden te moe van iemand die hen constant iets probeert te verkopen. De kijker wantrouwt schreeuwende reclames. Daarom is de taak van een goede videoadvertentie niet om direct te verkopen, maar om interesse te wekken.

Vertel het publiek een verhaal. Een situatie uit het leven gegrepen met herkenbare personages, die volgens alle canons van drama een begin, een climax en een ontknoping heeft. Beschrijf een typisch probleem van het publiek en laat zien hoe jouw product helpt om het op te lossen. Als je alles mooi en onopvallend maakt, zal de kijker de beoogde actie zelf uitvoeren en krijg je een “warme” lead.

Fout #3: De clip is te lang

Uit onderzoek van Wistia is gebleken dat video’s van twee minuten of minder de hoogste betrokkenheid hebben. Vanaf de tweede tot derde minuut daalt de betrokkenheid van de kijker aanzienlijk, van 53% naar 37%.

  • Uitlegvideo – 90 seconden of meer
  • Beeldvideo – 60-120 seconden
  • Videoreclame op YouTube/TV/sociale netwerken – 15-60 seconden

Fout #4: Slechte beeldkwaliteit

Een slechte beeldkwaliteit irriteert de kijker en zorgt ervoor dat hij zich niet kan concentreren op wat er op het scherm gebeurt. En het is niet alleen een kwestie van het naleven van klassieke bewerkingscanons, correcte belichting in het frame, enz.

Over het algemeen schakelen kijkers de video uit als deze van lage kwaliteit is. En de kwaliteit van het beeld heeft een directe invloed op de rangschikking van de video in de zoekmachine van YouTube. Daarom zijn HD-, Ultra HD- en 4K-video’s tegenwoordig geen gril van bedrijven die nergens anders hun geld in kunnen steken, maar een belangrijke en relevante factor in het succes van videocontent.

Deze fout wordt vooral vaak gemaakt door bedrijven die in hun bedrijfsvideo’s fragmenten uit historische journaals van 20, 30 jaar geleden opnemen. Soms is het mogelijk om dergelijke fragmenten organisch te integreren in een bedrijfsfilm, maar het is beter om bronmateriaal van lage kwaliteit zoveel mogelijk te vermijden bij het maken van een video. In de realiteit van vandaag zal de kijker je lage kwaliteit niet vergeven.

Fout #5: De video wordt niet geassocieerd met het merk

Centraal in het verhaal van de video staan de held en zijn verhaal. Op het hoogtepunt verschijnt het product waarvoor we reclame maken. En in deze reeks scènes is er soms geen ruimte voor het merk zelf. Het is verkeerd als de kijker zich alleen het product herinnert en niet het bedrijf.

Het is helemaal niet nodig om de bedrijfsnaam meerdere keren te noemen in de commercial. De associatie kan subtiel en onopvallend worden gemaakt door gebruik te maken van bedrijfskleuren en huisstijl in de commercial.

Fout #6: Geen rekening houden met de eigenaardigheden van de sites waarop we de video plaatsen

Om maximale aandacht voor de video te krijgen, moet deze worden verspreid op virtuele en echte sites waar het doelpubliek is geconcentreerd.

Je kunt de lijst met prioritaire locaties het beste van tevoren aan de aannemer van de videoproductie doorgeven.

Wist je dat 80% van alle video’s op Facebook zonder geluid worden bekeken? Het YouTube-publiek kijkt gemakkelijker naar lange video’s dan gebruikers van sociale media. Over de specifieke sfeer op beurzen en in winkelcentra valt niets te zeggen.

Als je je richt op een internationaal publiek, moet je je video zeker aanpassen in vreemde talen. Ondertitels zijn niet respectabel.

Fout #7: De clip is niet geoptimaliseerd

Niemand zal weten hoe goed je video is als ze er niet op klikken. En om gebruikers te overtuigen om te klikken, moet je je video optimaliseren. Je moet beginnen met klassieke SEO-technieken: een goed opgestelde beschrijving, trefwoorden en metatags, kruisverwijzingen. VidIQ-software is een geweldige hulp bij het SEO-optimaliseren van YouTube-video’s.

Vergeet de visuele kant niet. Een aantrekkelijke videominiatuur en een stijlvol kanaalontwerp helpen ook om de aandacht op de video te vestigen.

En tot slot, promotie. Alleen naïeve marketeers geloven in sprookjes over “virale video’s”. In feite zit achter elk van hen een budget voor promotie, dat 5-10 keer hoger is dan de kosten voor het maken van een video. Laat minstens 30% van het totale budget voor videoadvertenties over voor promotie, anders wordt het moeilijk om door te breken.

Fout #8: Direct resultaat verwachten

Misschien wel de meest gemaakte fout door bedrijfseigenaren en marketeers. Velen hebben gehoord dat videomarketing het meeste rendement oplevert van alle vormen van merkpromotie. En dus denken ze: nu bestellen we één video, plaatsen hem, investeren een beetje in promotie en wachten tot het geld naar beneden regent.

De waarheid is dat videomarketing bijna altijd een zaak van lange adem is. Nee, snelle resultaten komen voor, maar dat is eerder uitzondering dan regel.

Om een stabiele en constante stroom van aanvragen uit video te krijgen, moet je je videomarketingstrategie zes maanden van tevoren plannen. We moeten een contentplan maken, nadenken over hoe een video de conversie kan verhogen in elke fase van de sales funnel en wat voor soort video’s we in elk geval nodig hebben.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal, leer videomarketing en moge de winst met je zijn!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *