Strijd tussen de seksen. Welke stem kies je voor een videoclip voiceover?

Videostemovers spelen niet minder een belangrijke rol dan creatieve ontwikkeling of filmen. Niet voor niets wordt elke video-inhoud beschouwd als een “audiovisueel werk”, en de beste stemacteurs worden betaald zoals professionele acteurs. Laten we eens kijken welke stem beter geschikt is voor voice-over van reclamevideo’s: mannelijk of vrouwelijk? Heeft het geslacht van de spreker invloed op de geloofwaardigheid van de advertentie en het merk? Hoe beïnvloedt het de verkoop? Laten we een strijd tussen de seksen uitroepen in videoreclame!

Heeft het geslacht van de spreker invloed op de verkoop

Spoiler: meestal niet, maar het hangt af van het product en de niche.

Volgens Amerikaans onderzoek werkt reclame voor mannen en niet-genderspecifieke producten even goed met vrouwelijke en mannelijke voice-overs. Bij reclame voor eten, smartphones of reizen is het geslacht van de spreker niet cruciaal. De klant kan zich veilig richten op zijn innerlijke gevoelens en niet nadenken over hoe het de conversie zal beïnvloeden.

In Rusland wordt historisch gezien voor genderneutrale producten vaker gekozen voor mannelijke voice-overs.

Een laag timbre van de stem wordt geassocieerd met kracht, wekt vertrouwen. Sterkere mensen worden altijd vertrouwd, dus klanten neigen eerder naar een mannenstem.

Onze collega, voice-over omroeper en voorzitter van de Russische sprekersbond, Alexander Lapshin.

Het is een heel ander verhaal bij producten voor een vrouwelijk publiek (we rekenen kinderproducten tot dezelfde categorie). Hier werkt de vrouwelijke stem drie keer beter dan de mannelijke stem.

Als we reclame maken voor luiers, cosmetica of een nieuwe collectie zomerjurken, zal het publiek meer vertrouwen hebben in de stem van een vrouw. Het is de stem van een moeder, de stem van een vriendin die het weet. Als een man reclame maakt voor cosmetica, krijgt de dame meteen het gevoel dat ze haar iets willen verkopen, ” legt voice-over-omroeper Alexander Lapshin uit.

Conclusie: producten voor vrouwen moeten aangeprezen worden door vrouwelijke sprekers. In andere gevallen heeft het geslacht van de spreker geen invloed op de effectiviteit van de reclame.

BELANGRIJK: Er is één uitzondering op deze regel. Het is zinvol om tegen de geaccepteerde norm in te gaan als je het genderstereotype wilt doorbreken. Je wilt bijvoorbeeld de winst van een schoonheidssalon verhogen en mannen overhalen om een manicure te komen doen. In dit geval is het zinvol om een mannenstem te gebruiken in de advertentie en om creatief te spelen met humor.

In de presentatie van een complex vastgoedonderhoudsbedrijf was het bijvoorbeeld belangrijk om de zorg voor het huis te laten zien en de waarde van kant-en-klare oplossingen voor economische en technische problemen over te brengen, dus werd er gekozen voor een bekende vrouwenstem:

Maar bij de presentatie van de Federale Begrotingsinstelling “Register van Certificering van Federaal Spoorwegvervoer” was het belangrijk om het publiek te verzekeren van de betrouwbaarheid van de organisatie, dus viel de keuze op de solide stem van Sergei Chonishvili:

Een kwestie van vertrouwen

Uit een klein onderzoek van de Universiteit van Glasgow bleek dat een hoge, zachte stem het publiek helpt om informatie beter op te nemen dan een lage stem. Het suggereert dat de stem van een vrouw geloofwaardiger is.

Misschien is dat de reden waarom moderne spraakassistenten bijna altijd met een vrouwenstem spreken?

Wat vooral interessant is, is dat we onlangs zelf een soortgelijk experiment hebben uitgevoerd. Toevallig namen we twee stemmen tegelijk op voor een reclameproject voor het merk Mushroom Rainbow – Vladimir Yeremin (de stem van Al Pacino, Robert De Niro, Anthony Hopkins en anderen) en Olga Zubkova (Angelina Jolie, Cate Blanchett, Charlize Theron en anderen):

Ongetwijfeld zijn beide omroepers twee topprofessionals en erkende meesters van voice-overs die op federaal niveau werken. Maar omdat we zo’n kans hadden, besloten we te vergelijken: wiens versie “sprak” de kijkers meer aan? De steekproef bestond uit meer dan 100 respondenten – er werden 2 enquêtes gehouden in onze Vkontakte-groep en ons zakelijke LinkedIn-netwerk. Resultaten:

Het resultaat: tot het einde van de stemming was het onduidelijk wie er zou winnen – beide omroepsters gingen kop aan kop. Na twee weken stemmen won Olga Zubkova met een kleine marge. De versie met haar werd in roulatie op tv gebracht. De resultaten bevestigden de juistheid van de keuze van de omroeper van de klant en onze producent.

En de meningen van de respondenten waren precies tegenovergesteld:

  • De vrouwelijke stem wordt meer geassocieerd met regenbogen en frisheid – “Moeder Natuur”.
  • De vrouwelijke stem wordt geassocieerd met het beeld van de moeder, de kruidendokter, de verzamelaar en archetypes spelen nog steeds een belangrijke rol in het onderbewustzijn van de kijker.
  • De mannenstem klinkt meer als een “paddenstoelenplukker” en het lage timbre verleent geloofwaardigheid aan de “ervaren paddenstoelenplukker”.
  • De mannenstem is meer ondergedompeld in het paddenstoelen”sprookje” en zelfs volwassenen geloven in sprookjes.

Overigens zegt hetzelfde Britse onderzoek dat de beste resultaten werden behaald met reclames waarin de vrouwelijke spreker haar stem verlaagde aan het einde van de zin.

Meestal weet de klant al welke stem het beste bij zijn product past en kiest hij een spreker alleen op basis van persoonlijke gevoelens – Alexander Lapshin gelooft dat klanten nauwelijks aandacht besteden aan dergelijke subtiliteiten.

Conclusie: experimenten hebben aangetoond dat een hoge vrouwenstem meer vertrouwen wekt, maar elk product en elke branche is uniek, dus dit kan niet worden geëxtrapoleerd naar elk bedrijf.

Toon is belangrijker dan geslacht

Waar onderzoekers en sprekers in de praktijk het unaniem over eens zijn? Niet het geslacht van de spreker is van belang, maar het type stem en de toonhoogte!

  • Serieus of leuk?
  • Jong of volwassen?
  • Hardnekkig of ontspannen?
  • Professioneel of maatje?

Het zijn deze factoren die de meeste aandacht moeten krijgen! De reactie van het publiek op de reclame hangt er in grote mate van af. Een professionele verteller van welk geslacht dan ook of een regisseur en producent die verantwoordelijk zijn voor videoreclame kunnen de meest geschikte toon kiezen.

Yuri Brezhnev – de stem van Dwayne Johnson (“The Rock”) – sprak zeer goed over de juiste presentatie van de tekst en de doelgroep van de voice-over, aanbevolen:

Een verhaal apart is het accent. Als je het vertrouwen van een buitenlands publiek wilt vergroten, is het belangrijk dat de spreker spreekt in een taal die hem of haar goed in de oren klinkt, inclusief lokale dialecten. Wees daarom niet gierig en bestel een aanpassing in een vreemde taal met medewerking van een moedertaalspreker. Het is tegenwoordig niet zo moeilijk om zo’n spreker te vinden.

Conclusie: het geslacht van de verteller is een kwestie van smaak. Belangrijker is zijn professionaliteit, taalbeheersing en duidelijke eisen van de klant aan de voice-over.

Tot slot raden we je aan om ons interview met Alexander Lapshin over voice-overs voor reclames te bekijken:

En soms gebeurt het dat het helemaal geen mensen zijn, maar personages die ingesproken moeten worden! En dan komt de fantasie van de regisseur, acteurs en stemacteurs in een stroomversnelling. We hebben bijvoorbeeld eens een video gemaakt met als hoofdpersoon een bever om reclame te maken voor een dienst voor het opladen van telefoons. De tekst moest positief, energiek en met energie worden voorgelezen, en ook memorabel zijn voor de kijker (waarvoor we zelfs het gefluister van de bever hadden uitgevonden). Zoals je begrijpt, zou een vrouwenstem hier niet erg geschikt zijn. Het is aan jou om te beslissen wat we hebben:

Conclusie

Het beste videoproductiebedrijf is het bedrijf dat de klant een eersteklas service biedt, zelfs in de kleinste details. Een goed bedrijf biedt de klant verschillende stemmen waaruit hij kan kiezen, gebaseerd op de doelgroep, het product en de markt; schrijft de technische specificaties voor de voice-over en houdt toezicht op de opname; biedt verschillende voice-overopties in verschillende tonen en maakt montages.

Kies, en voer indien nodig, A/B-tests uit en vergelijk welke voice-overoptie en welke sprekers beter werken voor je publiek – mannelijk of vrouwelijk. Alleen je eigen ervaring zal een objectief beeld geven van je bedrijf, producten en taken.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *