Het verhaal van één bestelling voor een “verkoopvideo”

Verkoopvideo’s zijn een populaire en geliefde term onder infobusinessmensen, waarmee eigenlijk een videopresentatie wordt bedoeld die je product effectief verkoopt aan de kijker. Wat er mis is met deze term en waarom we er niet van houden – we leggen het duidelijk uit in dit artikel.

German Patrikeev, de bedenker van de bloemenbezorgservice Floristix, zat te friemelen in zijn leren fauteuil, typte verwoed iets in op zijn smartphone en deed zijn best om eruit te zien als een serieuze zakenman.

Het is een genoegen u eindelijk te ontmoeten, meneer VideoBeaver. Ik heb niet veel tijd, dus als u me wilt excuseren, ik kom meteen ter zake. We hebben een verkoopvideo nodig. Hoeveel rekent u voor dit soort werk?

“Helemaal niet,” antwoordde de Video Seeker met weemoed in zijn stem, “Dat soort dingen doen we niet.

Het was merkbaar dat hij in acht jaar videoproductie uitgeput was geraakt door dit soort gesprekken.

– Een verkoopvideo is iets uit het repertoire van het programma Shop on the Couch. Koop alleen vandaag deze geweldige stofzuiger voor slechts $999 en krijg een rugkrabber cadeau. Haast je, er is een beperkt aantal cadeaus. Wij doen dat niet. Wij houden meer van computergraphics en animatie.

– Dat is raar, er is mij verteld dat jullie videostudio een van de beste van het land was.

– Ten eerste, geen videostudio, maar een videoproductiebureau. Ten tweede, je zegt het goed. Daarom maken we geen verkoopvideo’s voor bedrijven. We maken scheldwoorden, we maken beeldvideo’s. We maken videopresentaties en nog veel meer. En verkoopvideo’s zijn zoiets abstracts als lekker eten of een snelle auto. Het is een te vaag concept.

De startende ondernemer was helemaal in de war en sloeg zijn ogen neer op zijn smartphone. Bij de ontmoeting met de eigenaar van de videostudio wilde hij er echt uitzien als een man “met kennis van zaken”, dus had hij de afgelopen twee dagen veel artikelen over het verkopen van video’s voor bedrijven gelezen op de blogs van beginnende ondernemers.

Ga je een video bestellen?
Laat je contactgegevens achter. We geven je advies over alle vragen en helpen je een kat in de zak te voorkomen.
Door op de knop “Verzenden” te klikken, bevestigt u dat u toestemming geeft voor de verwerking van gebruikersgegevens.

– Kijk, we hebben een product. We hebben de branding gedaan. Nu hebben we een verkoopvideo nodig, we kunnen nu niet zonder. Ik heb gelezen dat een video op een website de conversie met 37% verhoogt. En als het een verkoopvideo is, gaat de conversie drie of vier keer omhoog.

– Waar heb je het gelezen, als het geen geheim is? Op de blog van Business Youth? Of op de sites van de studio’s die deze “verkoopsites” afstempelen als een razende lopende band. Laat me raden, het portfolio – je kunt er niet naar kijken zonder tranen, er zijn geen concrete cases met prufa’s dat hun video de conversie van de klant drie keer verhoogde, maar de hele blog bestaat uit bedwelmende verhalen over de wonderbaarlijke eigenschappen van het verkopen van video voor bedrijven? Zo maakten ze vroeger reclame voor afslankthee of de Kremlinpil.

Hermans gezicht werd verraderlijk rood. Het aureool van een serieuze zakenman was weg. Maar de Videzoeker dacht niet aan spot. Het was niet de eerste keer dat hij een naïeve ondernemer tegenkwam die naar infotsygan had geluisterd en nu droomde van een magische pil genaamd “video’s verkopen”. Tien jaar geleden liep iedereen ook rond met “websites verkopen”.

– Wat als ik je vertel, Herman, dat video op een website zelfs de conversiepercentages van websites kan verlagen? En dat is best goed. De klant kijkt naar een uitlegvideo, beseft dat hij het nu niet nodig heeft, of gaat op zoek naar een ander product. De conversie naar een applicatie is minder, maar de kwaliteit van de applicaties neemt toe. Statistieken in het algemeen zijn een lastig iets en eerlijk gezegd is het onmogelijk om nauwkeurig te meten hoeveel de conversie op de site toeneemt door de aanwezigheid van video of hoe de ranking in de zoekmachine is. Dergelijke formules en hulpmiddelen bestaan gewoonweg niet.

Als je weer eens te horen krijgt hoe een verkoopvideo voor bedrijven de conversie van websites met 43% zal verhogen, sta dan gewoon op en loop weg, je bent een typisch infobiz-slachtoffer met nul verstand van de innerlijke werking van videoproductie.

– Dus wat betekent dat, dat al het gepraat over de noodzaak van video voor bedrijven gewoon loze reclamepraat is?

– Helemaal niet. Zonder video zullen moderne bedrijven het moeilijk hebben, vooral op het internet. Iets anders is dat reclamevideo geen gimmick of foefje meer is en de norm is geworden voor het bedrijfsleven. Ik denk dat over 10 jaar de term “video verkopen” net zo’n belachelijk atavisme zal worden als “website verkopen”. In de tussentijd hebben we wat we hebben, veel schuim dat belooft sneeuw te verkopen aan Eskimo’s met behulp van een video, en nog steeds niet genoeg professionals met een nuchtere kijk op de dingen.

– Hoe is het, de sobere blik?

– De formule voor zakelijk succes is een goed gewild product dat een probleem helpt op te lossen voor het publiek + bekwame marketing. En er zijn geen magische pillen.

Wat reclamevideo betreft, wordt elke video gemaakt om de winst van de klant te verhogen. En als alles vakkundig wordt gedaan, zal de investering in de video in ieder geval terugkomen met winst. Maar hoeveel en over welke periode – dit is zeer individueel.

– Trouwens, Herman, waarom ben je eigenlijk naar ons gekomen?

Herman zweeg. Hij kon niet zeggen “achter verkoopvideo’s”. Diep van binnen had hij al een hekel aan die term en aan alle “infobusiness goeroes” die dit cliché in de hoofden van mensen hamerden.

De blik van Video Hare scheen eindelijk door de veelkleurige stereobril. Eindelijk werd het gesprek constructief.

– Wat is je project, zeg je? Een online bloemenbezorgservice? Dan is een klassieke videoadvertentie vast iets voor jou, maar vertel ons eerst meer over je bedrijfsmodel. Heb je nog een half uurtje over?

En nu even serieus

Uit ons mini-essay heb je begrepen hoe zelfbenoemde videomarketinggoeroes zakenmensen misleiden.

Om niet voor “mediaproducenten” te vallen, moet je voor eens en altijd twee dingen onthouden:

  1. Het begrip “verkoopvideo voor bedrijven” is een uitvinding van infobusinessmensen en hun discipelen, smart producers. Elke reclamevideo is direct of indirect gericht op het verhogen van de winst van de klant, maar voor een professional is de term “verkoopvideo” net zo abstract als “interessante film” of “snelle auto”. Lees meer over de soorten video’s.
  2. Harde claims zoals “verkoopvideo’s verhogen de conversie met 43%” zijn het belangrijkste kenmerk van een charlatan. In werkelijkheid heeft niemand dergelijk onderzoek uitgevoerd en kan niemand dergelijke garanties geven. Een advertorial wordt gemaakt om een specifiek zakelijk probleem van een specifieke klant op te lossen. Het is onmogelijk om de conversieratio’s van tevoren te voorspellen en de exacte cijfers van 43% komen over het algemeen uit het rijk der fabelen.

Een goed gemaakte video betaalt in de meeste gevallen de productie-investering terug, maar de terugverdientijd en ROI zijn afhankelijk van tientallen factoren. Gebruik uitgebreide marketing, bestel video’s bij professionals, zoek niet naar een “magische pil” en moge de winst met u zijn!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *