2D-animatie voor bedrijven: alles wat je moet weten

2D-animatie (van het Engelse “two-dimensional” – de tweede dimensie en “animation” – animatie, animatie) – computertechnologie om beweging of nabootsing van deze beweging van objecten in de tweedimensionale ruimte te creëren. Het wordt gebruikt in cartoons, videoreclames, scheldwoorden, videotutorials. De technologie wordt levendig geïllustreerd in onze trainingsvideo voor Gazprom Neft:

2D animatie is in weer en wind in de mode! We leven al 20 jaar in de 21e eeuw, in het digitale tijdperk. Van alle kanten komen ultramoderne technologieën: realistisch 3D, virtuele en augmented reality. Maar nog steeds is er veel vraag naar de goede oude 2D-animatie, zowel in de entertainmentindustrie als in videoreclame.

Het is toegankelijk, het is gemakkelijk waar te nemen, het laat de verbeelding van de kijker de vrije loop. En het begeleidt mensen al sinds hun kindertijd. Wie van de 30-jarigen van nu krijgt geen rilling in zijn hart bij het zien van oude Disney- of Sovjet-cartoons? Mensen houden van 2D-animatie, geloven erin en zijn bereid om de makers ervan te betalen.

Vandaag de dag is 2D-animatie gemakkelijk te zien: het is overal om ons heen op tv, op YouTube, in de bioscoop en op alle reclamemedia. En ondanks het feit dat zelfs auteurs van “Nou, wacht!” overstappen op 3D-animatie, blijft de kijker, te oordelen naar de feedback op sociale netwerken, trouw aan 2D.

In dit artikel leggen we het uit:

  • Hoe 2D animatie vroeger werd gedaan en hoe het wordt gedaan in het digitale tijdperk.
  • Wanneer en waarom het voor een bedrijf beter is om 2D-animatie te gebruiken.
  • Wat zijn de kosten van 2D-animatie.

Hoe 2D-animatie wordt gemaakt

De basisprincipes van het maken van 2D-animatie zijn niet veel veranderd sinds het begin van de 19e eeuw. Kunstenaars tekenen een reeks “platte” afbeeldingen in twee dimensies: breedte en hoogte. Elk opeenvolgend plaatje verschilt lichtjes van het vorige. Door de snelle verandering van plaatjes in het frame lijkt het voor de kijker alsof het beeld tot leven komt. Dit is genoeg om de beweging van objecten en personages heel vloeiend en realistisch te laten lijken.

Iets anders is dat potlood en schaar tegenwoordig zijn vervangen door grafische tablets, krachtige computers en geavanceerde software. Ontwerpers hoeven niet langer veel monotoon handwerk te doen om een foto te “verlevendigen”. Dit wordt perfect afgehandeld door de machine. Waar animators zes maanden nodig hadden om een aflevering van “Nou, wacht!” te maken, wordt de serie “Smeshariki” in ongeveer een maand in elkaar gezet:

Voor de rest zijn de basisprincipes hetzelfde gebleven sinds de dagen van Disney.

Eerst bedenkt de scenarioschrijver een verhaal en personages. Vervolgens visualiseren kunstenaars het verhaal in de vorm van een storyboard (een ruwe schets van de toekomstige video). Daarna brengen de kunstenaars het ruwe beeld tot een strakke versie, objecten en personages worden gedetailleerder gemaakt en “ingekleurd”. Als de achtergrond en de beelden helemaal klaar zijn, worden ze gecombineerd en “geanimeerd”. Technisch gezien wordt dit proces animatie genoemd.

Populaire 2D-animatietechnieken

Klassieke frame-voor-frame animatie

De meest complexe en dure technologie, we hebben het er hierboven al over gehad, is de traditionele Disney manier van animatie, waarbij elk frame handmatig wordt getekend en het beeld vervolgens “tot leven komt” dankzij de snelle wisseling van frames.

De minimale snelheid is 16 frames per seconde, de gouden standaard is 24 frames per seconde. Het maken van frame-voor-frame animatie is het domein van echte professionals in animatie en kunst.

Een typisch voorbeeld van frame-per-frame animatie zijn Disney’s klassieke tekenfilms Aladdin, De Kleine Zeemeermin en The Lion King uit 1996, maar ook moderne tekenfilmseries zoals The Simpsons, Family Guy en dergelijke. Het meest bekende voorbeeld in de reclame is een serie reclamespotjes van Red Bull.

Vectoranimatie

De meest voorkomende vorm van computeranimatie vandaag de dag. Deze technologie verschilt van frame-per-frame animatie in het feit dat de animator individuele lichaamsdelen van personages kan tekenen en ze dan van frame naar frame kan verplaatsen, waardoor het effect van beweging ontstaat. Dit is gemakkelijker dan elk opeenvolgend beeld vanaf nul te tekenen.

We hebben ooit zo’n animatie gemaakt voor de Premium Management online school van Vladimir Tarasov, en hebben bekende personages als Steve Jobs, Lenin en Napoleon in de video verwerkt:

Vectoranimatie is veel goedkoper dan frame-voor-frame animatie, omdat hierbij het grootste deel van de taken om animatie te maken door een machine wordt uitgevoerd, en een persoon illustraties tekent en het werk coördineert. Je kunt het ook zelf proberen te maken met programma’s als Adobe After Effects of Toon Boom Animation.

Stop-motion animatie

Een aparte technologie om statische beelden, zoals gewone foto’s, te “animeren”. Het lijkt erg op frame-per-frame animatie, met dit verschil dat er niets in het frame wordt getekend, maar dat personages en objecten handmatig in een paviljoen worden opgesteld en met een camera worden gefilmd. Het dichtste familielid is poppenanimatie. Een klassiek voorbeeld is de animatieserie Robotsypus of onze eigen Plastilinovaya Vorona.

Dit is een eenvoudig te begrijpen en ongecompliceerde vorm van animatie, die tegenwoordig zelfs voor beginners toegankelijk is dankzij toepassingen als Stop Motion Studio.

Wanneer 2D-animatie geschikter is voor een bedrijf

Hoe zit het met 2D-animatie in reclame? In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, worden reclamevideo’s in 2D niet besteld om economische redenen, maar omdat er situaties zijn waarin 2D geschikter is en zeker beter werkt dan 3D.

Laten we een paar van deze situaties bekijken.

Uitleg door middel van verhalen

Stel je voor dat je een nieuwe mobiele applicatie op de markt brengt. Je belangrijkste taak is om een interessant verhaal te vertellen over het IT-product en de voordelen ervan te onthullen door middel van een boeiend verhaal, niet om het publiek te verrassen met een mooie foto. Visuals zijn nodig om het verhaal te illustreren, om de juiste toon en stemming te zetten, maar niet om alle aandacht van de kijker weg te trekken.

Het is geen toeval dat uitlegvideo’s altijd in 2D worden gemaakt.

Het verhaal ontvouwt zich door de personages

De personages uitbeelden met behulp van 2D-animatie is veel eenvoudiger en goedkoper dan met 3D-animatie of zelfs filmen op camera. Als het script over mensen gaat of nog meer – antropomorfe personages, dieren, dan is 2D-animatie de beste oplossing in de prijs-kwaliteitverhouding.

Dit geldt vooral voor verhalen met veel actie in de personages – animatie wordt sneller en eenvoudiger gemaakt en inhoud krijgt de voorkeur boven vorm, die vaak wordt vereenvoudigd.

Een bewuste overstap van realisme naar een artistieke stijl

We houden niet van tekenfilms vanwege hun realisme. Integendeel, het is het gevoel van opzettelijke onwerkelijkheid van wat er op het scherm gebeurt dat positieve emoties oproept die we kennen uit onze kindertijd en dat de verbeelding aanzet, waardoor de kijker in de fictie van de auteurs gaat geloven.

Deze techniek werkt perfect in videoreclame. Cartoonafbeeldingen geven de kijker het gevoel van een sprookje, helpen een sfeer te creëren, wekken lichte emoties op en leggen een onzichtbare associatie tussen deze emoties en jouw product.

Terwijl 3D-graphics altijd neigen naar realisme en toegepaste taken zoals de visualisatie van apparatuur, biedt 2D meer mogelijkheden om originaliteit te tonen. Het zijn de experimenten met 2D-afbeeldingen die veel originele stijlen van motion design hebben voortgebracht: flat design, doodle video, string style, isomerisme, liquid motion, enz.

De huisstijl van het bedrijf is al gebaseerd op 2D-afbeeldingen

Het komt voor dat de huisstijl en het merkboek van een organisatie bijvoorbeeld in een plat grafisch ontwerp wordt ontwikkeld. Om de huisstijl te benadrukken en zich verder te onderscheiden van andere bedrijven in de markt, is het zinvol om visuele content in 2D te blijven maken en als het om video gaat, dan is 2D animatie precies goed.

Dus ontwikkelden we voor de luchthavens Anapa, Krasnodar en Sochi een serie video’s in platte 2D-animatie, die alleen verschilden in kleur (elke luchthaven heeft zijn eigen kleur, maar de algemene stijl is hetzelfde):

Onderscheid je van de concurrentie met schieten en 3D-graphics

Tweedimensionale animatie kwijt zich perfect van twee taken: verhalen vertellen en emoties opwekken die we kennen uit onze kindertijd. Maar dankzij “The Avengers”, “Transformers”, “Avatar” en gelijkaardige Hollywoodfilms heeft de maatschappij een stereotype ontwikkeld dat 2D-grafiek iets verouderd en minder opvallend is dan 3D en virtual reality. Je kunt perfect op dit stereotype inspelen als je origineel wilt overkomen en door de “innerlijke AdBlock” van de kijker heen wilt breken.

Bestel 2D-animaties van hoge kwaliteit. Ja, investeer net zo goed als in 3D-rollen, maar uiteindelijk krijg je een stijlvol en echt exclusief product dat opvalt tegen de achtergrond van dezelfde soort alomtegenwoordige 3D-animaties.

Het enige dat nodig is, is je bereidheid om te experimenteren. Het budget is hetzelfde, maar het artistieke en expressieve medium is radicaal anders: terwijl al je concurrenten hun toevlucht nemen tot standaard 3D, maak jij een statement en trek je de aandacht met coole 2D-animatie.

Kosten van 2D-animatie

En de volgende redelijke vraag is: hoeveel kost een 2D-animatie?

Ten eerste, zoals we al schreven in het artikel over 3D-animatie, is 2D over het algemeen goedkoper. Dit betekent dat je voor hetzelfde geld 2D van hogere kwaliteit kunt maken en de kijker kunt verrassen.

Ten tweede vind je natuurlijk artiesten en $ 100 per minuut, maar we houden geen rekening met het amateurniveau van freelancen en we hebben het over 2D-animatie van hoge kwaliteit. De kosten daarvan beginnen volgens onze waarnemingen bij $ 4000 per minuut en de bovengrens is niet beperkt. Gemiddeld is het op de markt van de Russische Federatie en in het buitenland 4000 $ – 10000 $ per minuut. Unieke stilistiek of een videosequentie rijk aan details zal meer kosten.

Ten derde is elk project en elke schatting individueel, dus neem contact op met een bepaalde animatiestudio en vraag naar de prijs en timing voor je opdracht. Om dit te doen, moet je een briefing invullen met vragen over het bedrijf, het product, het publiek en de distributiekanalen. Daarna kun je een minimale prijsspreiding krijgen van verschillende productiebedrijven tegelijk.

Wil je een schatting berekenen voor animatie?
Vertel ons over de opdracht!
Laat je contactgegevens achter. Wij adviseren u en sturen u een offerte.
Door op de knop “Verzenden” te klikken, bevestigt u dat u toestemming geeft voor de verwerking van gebruikersgegevens.

Conclusie

2D-animatie is een van de effectieve middelen om de verkoop te verhogen in de 21e eeuw. Hoe kundig je het gebruikt, hangt af van het resultaat van een reclamecampagne, productpresentatie of promo op internet. Met onze aanbevelingen, die we hebben ontleend aan onze eigen ervaring, hopen we dat je veel succes zult boeken.

Volg onze blog voor meer informatie over videoreclame, bedrijfsvideo’s en presentaties – er komt nog veel meer.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *