Hoe je de aandacht van de kijker tot het einde vasthoudt

Hoe vang en houd je de aandacht van de kijker in de video, zodat hij de video niet alleen niet meteen afzet, maar ook tot het einde kijkt?

Geef het eerlijk toe, kijk jij graag naar reclames? Waarschijnlijk niet. Je bent nog geen paar seconden bezig met een reclamevideo en je hand grijpt al naar de knop “skip”. Ik heb er genoeg van! Het meest frustrerende is wanneer het product de kijker echt zou kunnen interesseren, maar de reclame je niet eens de kans geeft om het uit te leggen.

Dus hoe zorg je ervoor dat je video de aandacht van de kijker trekt als een nieuwe trailer van je favoriete tv-serie? Dat gaan we uitzoeken.

Deel 1-Doelgericht: in het brein van het publiek komen

Wij van VideoZayats Agency houden met heel ons hart van een mooi plaatje en zijn letterlijk dol op cool video design. Maar we stellen met klem dat het belangrijkste voor “wapenbrekende” videoreclame niet een mooi plaatje is, maar een diepe onderdompeling in het bedrijf van de klant en begrip van zijn doelgroep!

Kruip in het hoofd van een potentiële klant, zoals de personages in de film Inception. Ontdek hoe oud hij is, waar hij woont, waar hij over droomt, waar hij bang voor is, welke gedachte hem ‘s nachts wakker houdt en welke eerste gedachte ‘s ochtends in hem opkomt!

Op basis hiervan vormen we onze belangrijkste boodschap. Welke kernboodschap moet de kijker krijgen na het bekijken van de video? Waarover na te denken? Welke actie moet hij ondernemen? Deze boodschap wordt de titanium kern van onze reclamevideo.

En idealiter zou het dieper moeten gaan dan het banale “Bestel”, “koop”, bel” – in de regel is het nodig om dit te zeggen, maar de boodschap is duidelijk genoeg. Bijvoorbeeld, bij het maken van een reclamevideo van het geekfestival van gamehobby’s “Shtuka” klonk de boodschap als volgt: “Kom – het wordt interessant. Wij helpen je om saaie vrije tijd te overwinnen!”. En te oordelen naar de feedback, was dit een schot in de roos:

En het laatste maar belangrijke punt. Wil je dat een potentiële klant de promotievideo tot het einde bekijkt? De video moet niet lang zijn. Captain obvious, zeg je! En als het product moeilijk in een minuut te presenteren is? De optimale timing van een promotievideo verdient een aparte discussie.

Deel 2 van productie: “Haken” om de aandacht te trekken en vast te houden

Kom zo snel mogelijk ter zake

Het is van cruciaal belang om de aandacht van de kijker in de eerste 5 seconden vast te houden. Daarom zijn promotievideo’s niet de plek voor lange introducties. Kom meteen ter zake: “Heeft u een probleem? – Wij hebben een oplossing.” Er zijn veel technieken om dit te doen:

Stel de vraag: “Wil je stoppen met rondzwerven in huurflats en je eigen plek kopen voor hetzelfde bedrag per maand?”.

Belangrijk feit – “Statistisch gezien lijdt 40% van de mannen na de 50 aan een prostaataandoening”.

Een spel van contrasten – “Asya gebruikt het gebruikelijke poeder, terwijl Tanya de nieuwe “Chistopluy” met een verbeterde formule gebruikt.

Mythe ontkrachten – “Denk je nog steeds dat eten na zessen ongezond is?

Het verhaal vertellen – “Dit is Katya. Ze is voorzichtig met haar financiën en bezoekt plaatsen met een onberispelijke reputatie, waarbij ze profiteert van kortingen.”

Het is niet zo belangrijk welke techniek je gebruikt, het gaat erom dat je de pijn van de kijker aanspreekt en snel een duidelijke oplossing biedt. Zoals we hebben gedaan voor de QWQER snelle bezorging app:

Doe eerst een beroep op je emoties, dan op je verstand

Als seconden tellen, is het beter om het onderbewuste aan te spreken. Nieuwsgierigheid, sympathie, verbazing of zelfs angst (dat werkt goed) is de zekerste manier om de aandacht van de kijker te trekken nog voor ze beseffen dat ze naar een advertentie kijken.

We deden iets soortgelijks in de imagevideo van de Malinovka moonshine machines. De moonshinemachine van premiumklasse deed ons denken aan een solide herenhakselaar met V-motor, betrouwbaar, stijlvol en krachtig. Vloeiende lijnen, glanzend stalen elementen en een dure uitstraling – een zeer hoogwaardig zwaargewicht voor echte fijnproevers.

Focus op de klant, niet op het product

Laten we zeggen dat we erin geslaagd zijn om de aandacht van de klant te trekken in de eerste 5 seconden. Moeten we in de resterende tijd zoveel mogelijk vertellen over het product? Ja en nee. Agressieve frontale reclame kan al het positieve effect tenietdoen. Vertel minder over het product en meer over de voordelen voor de klant. Dan zal hij het tenminste tot het einde toe willen zien.

In die zin is de laatste 5 jaar de populariteit toegenomen van expletieve video’s – explainer video’s van een minuut tot twee minuten die het probleem en de oplossing helder overbrengen aan de kijke

Waarde bieden

Mensen hebben niet nog een dienst nodig om vliegtickets te zoeken! Wat dacht je van een beurs om direct te zoeken naar zakenvliegtuigen overal in de VS tegen de beste prijzen?

Het maakt niet uit of het een creatief script, een “pakkend” motion design of een uniek aanbod is (het is beter als het allemaal tegelijk is), maar de promotievideo moet een wow-effect achterlaten. Als je je concurrenten hebt opgebouwd, heb je ze verslagen.

Camerawerk, montage, muziek, voice-over

Videoreclame en filmproductie zijn meer verre neven dan broers, maar dit weerhoudt adverteerders er niet van om werkende “trucs” te lenen van filmmakers. Zo was kaskraker Steven Spielberg in staat om de kijker letterlijk aan het scherm te kluisteren nog voor de komst van het internet en het concept van marketing. Simpelweg door gebruik te maken van de “trucs” van het werken met de camera.

Zijn handelsmerk is het tonen van close-ups van gezichten van personages die een sterke emotie uitdrukken: verbazing, angst, verrukking. De kijker begint onwillekeurig soortgelijke gevoelens te voelen, en daarmee een griezelige interesse in wat er nu gaat gebeuren. Later werd deze techniek zelfs “Spielbergs gezicht” genoemd

En dan zijn er nog de Hitchcockiaanse focus, Wes Andersons symmetrie, Michael Bay’s snelle tempo en honderden andere filmische aandacht vasthoudende technieken die ook geweldig werken voor het maken van promotievideo’s!

Camerastandpunt, personagebeweging, muzikale begeleiding – dit alles kan van cruciaal belang zijn om de video doel te laten treffen. Daarom doorlopen we samen met de klant elke nuance in het proces van het maken van een reclamevideo tot en met het toevoegen van speciale effecten. En we zijn nooit bang om een beetje pure kunst aan een reclamevideo toe te voegen.

Voor een reclamespot voor het merk “Mushroom Rainbow” voerde ons team bijvoorbeeld R&D uit met natuurlijke fysica van paddenstoelen en vloeistof in Houdini, nam het 700 studiofoto’s van paddenstoelen zelf om de juiste vorm en textuur te geven aan 3D-modellen van paddenstoelen, en stuurde de vertegenwoordiger van de klant ons gesneden plakjes rechtstreeks uit de productie voor fotorealistische backshot.

Deel 3 – I: Wat videoproductiebedrijven vaak vergeten

Hoe appetijtelijk je promotiefilmpje voor een nieuwe hamburger er ook uitziet, je krijgt waarschijnlijk niet de gewenste video als je het uitbrengt op kanalen voor vegetariërs en liefhebbers van fitness en voeding. Tenzij het op het moment is dat ze klaar zijn met hun dieet en een bodybuildingwedstrijd hebben gehad (het “just in time” principe).

De zekerste manier om kijkers over te halen een promotievideo te bekijken, is door deze aan een relevant publiek te tonen. En dit is een speciale wetenschap, niet minder diepgaand dan het maken van video’s.

Wij waren de eersten in Rusland die bewust afstapten van het concept van een videostudio en onszelf een videoproductiebureau noemden. Omdat we geloven dat we in ons hyperinformatietijdperk alleen met uitgebreide videomarketing de harten en geesten van ons publiek kunnen bereiken.

Hoe kan het kleurenschema van een reclamespot de kijker aanzetten tot kopen? Wat en hoe moet de verteller zeggen om het publiek te laten luisteren? Hoe betover je het publiek met een vliegende camera? We werken al acht jaar in deze branche, we hebben meer dan 700 commercials gemaakt en om alle praktische nuances te onthullen zou een boek ter grootte van Marx’ “Kapitaal” nodig zijn.

Blijf dus op de hoogte om als eerste alle werkende videomarketingtrucs te leren van fanatieke beoefenaars en badass perfectionisten!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *