Commercieel voor QWQER 2022, de bezorgdienst van de toekomst

Waar het allemaal begon

We werden opnieuw benaderd door een klant, de bedenker van de toekomstige bezorgdienst QWQER. Het bedrijf is actief in Europa, Amerika, India en China en bezorgt pakketten per vrachtwagen, koerier, slimme brievenbus en drone.

De service is actief in ontwikkeling: om het nog aantrekkelijker te maken voor klanten en nieuwe functies toe te voegen, trekken de makers regelmatig investeringen aan. En VideoZayats helpt hen daarbij 😜

Drie jaar geleden hebben we trouwens de eerste commercial voor QWQER ontwikkeld. Dit is ons eerste werk in avant-gardistische stijl, en het is ook een bron van grote trots. Maar eerst raden we aan om het nieuwe verhaal in zijn geheel te lezen: het zal nuttig zijn voor iedereen die op zoek is naar een manier om investeerders te onthouden en hun product in 2022 aan hen te presenteren.

Ontwerpconcept voor QWQER’s eerste geanimeerde video (boven) en afgewerkte illustraties (onder)

Taak

De klant heeft duidelijke eisen aan ons gesteld:

  • ontwikkel een scheldwoord met een timing van 30-40 seconden,
  • raak alle segmenten van het doelpubliek aan en vermijd louter opsomming,
  • om te praten over de twee soorten bezorging,
  • Om de mobiele app te noemen,
  • beleggers laten zien waarom het winstgevend is om in QWQER te beleggen.

Waarom bestelde QWQER nog een video bij ons, terwijl iedereen de vorige erg goed vond en deze had kunnen blijven gebruiken?

De afgelopen drie jaar zijn de trends in motion design veranderd: het is belangrijk voor de klant om zich daaraan aan te passen, om de concurrentie voor te zijn. Hij kwam ook voor kwaliteit en creativiteit om het project op een spectaculaire manier te presenteren. Daarnaast had QWQER onlangs een rebranding ondergaan en de nieuwe stijl moest terugkomen in de commercial.

Besluit

Aan de ene kant moesten we een dienst promoten die iedereen begreep en waar niets over te zeggen viel. Aan de andere kant is elk bedrijf uniek op zijn eigen manier en is het aan producenten en scriptschrijvers om te weten hoe ze deze uniekheid in een advertentie aan de kijker kunnen laten zien.

QWQER is bijvoorbeeld de bezorgdienst van de toekomst: als je klassieke bezorging wilt bestellen, of niet, dan vliegt er een drone naar je toe! En bezorgt het pakket in jouw handen.

Zou jij pakketten willen laten bezorgen door zo’n “koerier”? 😉

We besloten het futuristische karakter van het project te benadrukken, waarna:

  • stelde de klant voor om 2D- en 3D-afbeeldingen in één video te combineren,
  • besproken welke objecten in 2D moeten worden getekend en welke in 3D,
  • beslist over stijl en compositie,
  • zijn het eens geworden over een script,
  • liet schetsen zien,

en na goedkeuring zijn we begonnen met de realisatie. Omdat de klant precies wist wat hij wilde, hebben we de schetsen meteen in detail uitgewerkt en in kleur gepresenteerd.

In de daaropvolgende 2-3 weken werkten we vruchtbaar aan het project. Dit is hoe het ging.

Stap 1: We tekenden elk frame op basis van het script. De taak werd vereenvoudigd door het feit dat de klant duidelijk begreep wat hij in de uiteindelijke video wilde zien – in welke situaties en welke bezorgdienst hij wilde laten zien. We moesten echter rekening houden met een nuance: het verhaal had veel locaties en heel weinig tijd.

Stap 2. Combineerde de beelden tot een animatie, besprak de details binnen het team en zocht uit waar de graphics verbeterd konden worden.

Interessant: in de vorige video voor QWQER tekenden we de helikopter nogal geforceerd in 3D – omdat het handiger was om hem vanuit verschillende hoeken te laten zien – maar deze keer was de hele beslissing ingegeven door stijl en idee.

Aan de ene kant groeit de vraag naar 3D-graphics. In motion design staat het voor nieuwigheid en moderniteit, en kijkers houden ervan.

Aan de andere kant had een begrijpelijke bezorgservice ook in 2D geadverteerd kunnen worden: onze video had geen complexe processen die van binnenuit getoond moesten worden.

Uit deze tegenstrijdigheid ontstond het idee om 2D en 3D te combineren.

In de nieuwe video staat 2D voor dingen die we gewend zijn, gebeurtenissen en personages. En 3D is alles wat nieuw is, niet-standaard, waar we de aandacht van de kijker op willen vestigen: bijvoorbeeld een drone die pakketjes door de lucht vervoert. En een doos gemaakt in het kleurenschema van het merk:

Stap 3. We voegden een voice-over (commentaarstem) toe. Deze bleek eenvoudig en duidelijk te zijn, maar niet banaal. Hoewel de voice-over in exploiters meestal een grote informatieve functie heeft, besloten we deze native te maken, niet overladen.

Wanneer de voice-over kalm en vriendelijk is, in plaats van brabbelend en opdringerig, wordt de boodschap gemakkelijker waargenomen – en irriteert de reclame de kijker minder.

Stap 4. De 90% voltooide animatievideo aan de klant laten zien en goedkeuring krijgen na de eerste iteratie. 👑

Stap 5Geïnspireerd door het resultaat en de reactie van de klant ontwikkelde onze motion designer SFX (geluidseffecten) om dynamiek aan het verhaal toe te voegen.

De geluidsontwerper steunde het idee, “kamde” de track, we toonden het resultaat aan de klant – en hij was tevreden.

Stap 6: De laatste hand leggen aan het project en de oplevering voorbereiden.

Achteraf kunnen we met een gerust hart zeggen dat het beste ontwerp niet uit het niets komt, maar op natuurlijke wijze voortkomt uit de omstandigheden van de taak. Zonder de uitdagingen waarmee we werden geconfronteerd bij het ontwikkelen van de video, zou het idee om twee soorten afbeeldingen te combineren niet zijn ontstaan, evenmin als een script met een intens verhaal dat zich in minder dan een minuut ontvouwt.

Uitdagingen en resultaten

Onze grootste angst was dat de klant het idee om 2D en 3D te combineren in een geanimeerde video niet zou waarderen. Wat bleek, het was tevergeefs: na een eerder samen gerealiseerd project vertrouwde hij ons volledig, dus het initiatief werd met enthousiasme ontvangen.

We tekenden alle personages in 2D en de omgeving en objecten eromheen in 3D. De laatste tijd wordt deze techniek vaak gebruikt in tekenfilms en grote films, bijvoorbeeld in de animatiefilm “Soul” van Pixar. Met deze artistieke techniek kun je het beste halen uit traditionele 2D en moderne 3D graphics en animatie.

Een andere reden voor onze bezorgdheid was de prognose: we hadden een slecht idee van het totale payplan en werden beperkt door de strikte beperkingen van de timing van de video. Maar de creativiteit en ervaring van het team wonnen en we rechtvaardigden het vertrouwen van de klant met ons werk.

Hier is trouwens zijn recensie van het werk:

Alles is geweldig geworden! We zijn jullie team erg dankbaar. Ik denk dat we zeker verder zullen samenwerken. Dit is tot nu toe het beste werk dat ze voor ons hebben gedaan en het beste dat ik heb gezien!

– Andris Grigorjevs, Algemeen Directeur van QWQER

Samengevat

Het project duurde 2,5 maand, van scriptontwikkeling tot oplevering. In die tijd bedachten we het idee van een 35 seconden durende geanimeerde video voor de bezorgdienst van de toekomst, lieten we elk segment van de doelgroep zien, toonden we de soorten bezorging, noemden we de mobiele app en schetsten we de voordelen van het project voor investeerders. Alles was precies zoals de klant had gevraagd.

Het project was tegelijkertijd complex en eenvoudig. Complex – omdat we niet wisten wat we ervan konden verwachten en het payplan ongebruikelijk was, en eenvoudig – omdat de klant al had gezien wat ons team kon en in onze ideeën geloofde.

We waarderen dit: in ruil daarvoor benaderen we ons werk doordacht, serieus en verantwoord – niet minder dan wanneer we de opdracht zouden krijgen om een echte kaskraker te maken. 🔥

Op zoek naar een aannemer voor het maken van een animatievideo?

Bekijk ons portfolio en vul een korte beschrijving in voor een persoonlijke projectofferte →


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *