7 tips om architecturale visualisatie te verbeteren

Architectuurvisualisatie is waarschijnlijk het meest specifieke gebied van 3D-modellering. Het vereist zowel gevoel voor schoonheid als een technische geest. De grote competities van 3D graphics. Niet iedereen is in staat om een kijker een huis te laten kopen dat nog niet bestaat.

Hier zijn een paar tips om de beginnende en zelfs de ervaren kunstenaar op weg te helpen met architectuurvisualisatie en om de opdrachtgever meer grip te geven op de productie.

Bestudeer het ontwerp van gebouwen alsof je een bouwer bent

Het is een tandenknarsende technische discipline die wordt onderwezen op bouwuniversiteiten, maar zelfs als je geen 5 jaar extra hebt om een major te halen, moet je de basisprincipes van hoe huizen worden ontworpen op de een of andere manier begrijpen.

Lees vakliteratuur, communiceer met professionele architecten, bestudeer in detail plannen, tekeningen, schema’s en constructiedocumentatie, hoe meer hoe beter. Het zal ondraaglijk zijn, voor de creatieve natuur. Maar hoe dieper je in de details duikt, hoe correcter je objecten op het scherm kunt nabootsen waarvoor je een paar miljoen wilt geven. Het is niet genoeg om mooie huizen en interieurs in 3D te modelleren.

Soms komen al in de visualisatiefase ontwerpfouten aan het licht, die door ingenieurs en architecten moeten worden gecorrigeerd.

Probeer het gevoel over te brengen

Wanneer je een promotievideo maakt, is het vooral belangrijk om de ervaring van het verblijf in de faciliteit over te brengen. Het is niet genoeg om alleen te laten zien dat de keuken 20 vierkante meter groot is. De kijker moet letterlijk fysiek voelen hoe gaaf het is om met het hele gezin in zo’n ruime keuken samen te komen voor een feestelijk diner. Dat is een moeilijke taak.

Om het gewenste effect te bereiken, wordt speciale aandacht besteed aan de kleinste details en worden visuele effecten toegevoegd. Veel effecten. Als je gewoon een grote ruimte op de juiste schaal modelleert, zal een ongenuanceerde kijker niet begrijpen wat het voordeel is. Een heel gaaf voorbeeld van zei in architectuurvisualisatie van GRAD studio:

Maak serieus werk van de verlichting.

Niet genoeg aandacht besteden aan het spel van licht en schaduw op het scherm is een grote fout. In de echte wereld zien mensen honderden objecten per dag. De juiste lichthoeken worden letterlijk in hun hersenen geprent. En als een 3D-model in een architectuurvisualisatie licht en schaduwen heeft die er anders uitzien dan in het echt, dan doet dat direct afbreuk aan het realisme van het beeld en daarmee aan het wow-effect voor de kijker.

Het is beter om het grootste deel van het budget te besteden aan het verlichten van de modellen. Op deze manier bereik je eerder realisme dan door elke pixel te tekenen. Moderne software kan fotorealistische belichting heel goed nabootsen, maar het is belangrijk dat de ontwerper begrijpt hoe hij deze tool het beste kan gebruiken.

Koop van tevoren een bibliotheek met texturen van hoge kwaliteit voor jezelf

Veel renderprogramma’s worden geleverd met een kant-en-klare set texturen en elementen voor hoogwaardige architecturale visualisatie. Niet alle kant-en-klare oplossingen zijn echter even bruikbaar en als je mee wilt spelen in de topcompetitie, is het belangrijk om je eigen set “decoraties” samen te stellen. Persoonlijke ervaring en het bestuderen van de beste werken van andere auteurs zullen je hierbij helpen.

Als je een duidelijk inzicht hebt in de tools die je tot je beschikking hebt, verspil je geen kostbare creatieve tijd en loop je geen deadline mis.

Let op de compositie

Net als bij fotografie of schilderen is bij 3D modelleren compositie de basis. Met de keuze van een aantrekkelijke compositie begint al het werk. Je kunt dit bereiken door gebruik te maken van perspectief, diagonalen, de regel van derden of andere hulpmiddelen die het oog helpen driedimensionale ruimte waar te nemen.

Maak met behulp van een 3D-model verschillende testscènes en beslis dan samen met je collega’s welke qua geometrie de meest begrijpelijke compositie heeft. Begin daarna pas met het toevoegen van details.

Wees niet bang om te experimenteren

Fotorealisme is een beproefde manier om coole architecturale renderings te maken, maar als je naam wilt maken in de ontwerpbeweging, wees dan niet bang voor gewaagde en onverwachte oplossingen.

Natuurlijk moeten radicale ontwerpoplossingen de aandacht niet afleiden van de architectuur zelf, maar soms kunnen gedurfde ontwerpbewegingen een belangrijke boodschap beter overbrengen dan een realistisch beeld. Vooral als je aan een concept werkt.

Hoe zit het, naast artistieke experimenten met het beeld, met experimenten met de geschiedenis van het gebouw? Het onderwerp van de relatie tussen gebouwen en de verhalen erachter werd in detail verkend door de eminente Duitse architect Ole Scheeren in zijn TED-talk, een aanrader:

Vergeet inspiratie, werk strikt volgens het algoritme

Toparchitecten en -ontwerpers werken snel en efficiënt omdat ze precies weten wat ze moeten doen. In de loop der jaren hebben ze een duidelijk algoritme en een opeenvolging van handelingen gevormd. Zelfs de meest complexe taak is eenvoudiger op te lossen als je weet welke kant je op moet.

Bij architectuurvisualisatie is het ook belangrijk om de volgorde van de acties te bepalen voordat je aan het werk gaat en een planning te maken waaraan je je gaat houden, rekening houdend met mogelijke risico’s met de eerste modellen van de klant. Dan hoef je hetzelfde werk niet meerdere keren opnieuw te doen.

Was het materiaal nuttig? Volg onze blog voor meer informatie over videoproductie en videomarketing, en andere specifieke en beperkte gebieden van CG.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *